25 θωρακισμένα τζιπ της EULEX δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία

25 θωρακισμένα τζιπ της EULEX δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετάθεση από τα Κεντρικά Βαλκάνια στη Δυτική Αττική πήραν 25 θωρακισμένα τζιπ της ευρωπαϊκής δύναμης EULEX στο Κόσοβο. Παραχωρήθηκαν με τη μορφή δωρεάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα πρώτα δέκα από αυτά αποφασίστηκε να διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής. Από σήμερα εξάλλου τίθεται σε ισχύ το νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της πρωτεύουσας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «ενεργοποίηση» πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, τα Μέγαρα κ.ά.

Οι συζητήσεις για την παραχώρηση των αυτοκινήτων ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 και τέθηκαν υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επίσημη παραλαβή τους σήμερα, ολοκληρώθηκαν χρονοβόρες διαδικασίες για την αποδοχή της δωρεάς, τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων, τη βαφή τους στα χρώματα της αστυνομίας κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ημιθωρακισμένα τζιπ μάρκας Toyota Land Cruiser, με δυνατότητα μεταφοράς έως επτά επιβατών. Εχουν αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδική θωράκιση στις πόρτες. Στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX στο Κόσοβο.

Το διάστημα πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες δωρεάς τους στο ελληνικό Δημόσιο βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο Τελωνείο της Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατόπιν μεσολάβησης της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 η EULEX είχε βγάλει σε δημοπρασία μέρος του στόλου των αυτοκινήτων της, όπως εξάλλου προκύπτει από ανακοινώσεις που βρίσκονται δημοσιευμένες στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Από τα συνολικά 25 ημιθωρακισμένα τζιπ, τα δέκα αποφασίστηκε να διατεθούν στις νέες ομάδες ΟΠΚΕ που προστίθενται από σήμερα στις αστυνομικές δυνάμεις της Δυτικής Αττικής. Από τα υπόλοιπα 15, ένα θα μεταφερθεί στην Κρήτη, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα δέκα θα παραμείνουν στην Αττική. Οι πέντε νέες ομάδες ΟΠΚΕ αποτελούνται από αστυνομικούς (συνολικά 50) που αποδεσμεύθηκαν από τη φύλαξη στόχων και παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Θα πλαισιώσουν τις 12 Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας που ήδη περιπολούν σε Μενίδι, Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μέγαρα. Μάλιστα, το επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης της Δυτικής Αττικής που έχει καταστρώσει η ΓΑΔΑ προβλέπει «κατάτμηση» της περιοχής μεταξύ Ασπροπύργου και Μεγάρων σε δύο μικρότερες περιοχές και ταυτόχρονη αύξηση των ΟΠΚΕ που διατίθενται εκεί.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα μετεκπαίδευσης άλλων 50 αστυνομικών που θα συγκροτήσουν τις επόμενες πέντε νέες ΟΠΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή