Χωρίς Σηματωρό και Κήρυκα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«“Πώς πάει το έθνος; Πώς πάνε οι δουλειές;” Και άφησε το κουπί του και με το χέρι εσυχνόκοβε τον αέρα orizzontalmente. “Είδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Ετσι πάει το έθνος”»

ΣΟΛΩΜΟΣ

Συμπληρώνονται επτά χρόνια από τότε που η Ελλάδα εισήλθε σε κρίση, χωρίς ορατή προοπτική εξόδου. Μια κρίση που, τουλάχιστον στην αρχή της, φάνταζε μόνο οικονομική. Οι ιθύνοντες κάθε είδους μάς έλεγαν πως θα βγαίναμε στο ξέφωτο, αρκεί να κάνουμε θυσίες. Κάναμε θυσίες «και βρήκαμε τη στάχτη».

Πορευόμαστε εμπιστευόμενοι απλούς διαχειριστές. Και αυτό, όταν τα προβλήματα έχουν πάψει να είναι μόνο οικονομικά.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα –εκτός από τις κυβερνητικές υπερβάσεις στους τύπους– αλλοιώνεται στη σύστασή του, στην ουσία του: στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο αριθμός των ανέργων πέφτει στο 23% του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού, ενώ το 30% των εργαζομένων στερείται τη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση του Μεταπολέμου, την κοινωνική ασφάλιση. Τα κοινωνικά δικαιώματα υποχωρούν και στη βιτρίνα περισσεύει η ρητορική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Η Τουρκία, περιφερειακή δύναμη, με συνεχώς αύξουσα πολεμική ισχύ και βάρος στο διεθνές γίγνεσθαι, εκβιάζει την Ευρώπη και πιέζει τον Ελληνισμό στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο. Παράλληλα, βάζει τον μικρό βορειοδυτικό γείτονά μας να μας το παίξει miles gloriosus, να μας υπαγορεύσει όρους και να τολμήσει να υπαινιχθεί ακόμη και πόλεμο στη Βαλκανική.

Η μεταναστευτική πλημμυρίδα έχει μετατρέψει τα μεγάλα και αποδοτικά τουριστικά νησιά μας στο Αιγαίο σε άθλια λαϊκά υπνωτήρια ανέστιων ανθρώπων που η Ευρώπη αρνείται να τους δεχτεί αφού, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται πως η κάλυψη των αναγκών της και με άλλα φθηνά εργατικά χέρια έχει δυσανάλογο πολιτικό κόστος για τους έχοντες το γενικό πρόσταγμα. Πρόκειται για μια κατάσταση που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί καθώς θα αυξάνεται ο όγκος του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ασία και την Αφρική, και η Ελλάδα, ως χώρα της περιφέρειας, με δυσφύλακτα θαλάσσια σύνορα και εγκλωβισμένη στο Δουβλίνο, θα δέχεται ανθρώπους οι οποίοι δεν θα μπορούν να φύγουν από την επικράτειά της, όπως και οι ίδιοι το επιθυμούν. Ο εφιάλτης του Σπένγκλερ θα γίνει πραγματικότητα, αλλά όχι για τη Μεσευρώπη.

Παράλληλα, το ήπιο μεταναστευτικό ρεύμα των δύο προηγούμενων δεκαετιών έχει αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων, που οι περίκλειστοι των beaux quartiers κάνουν πως δεν τη βλέπουν, ενώ οι πλείστοι εν χρήσει διανοούμενοι του κυρίαρχου ρεύματος δεν αντιλαμβάνονται ότι η αλλοίωση αυτή –με ισχυρώς και εντόνως διαφοριζόμενα πολιτισμικά στοιχεία– αντανακλά και σε δυνάμει πολιτική ανασύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική του τόπου.

Από την άλλη, στην εκπαίδευσή μας, για παράδειγμα, αποδυναμώνεται η αναγωγή στα μεγάλα κείμενα του Νέου Ελληνισμού. Από τις Πανελλαδικές, προηγηθέντες και τωρινοί κυβερνώντες αφαίρεσαν την εξέταση στο μάθημα της Λογοτεχνίας, όχι μόνο για τους υποψηφίους των θετικών επιστημών και οικονομικών, αλλά και για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών. Ετσι, ούτε καν όσοι φιλοδοξούν να γίνουν φιλόλογοι δεν κρίθηκε απαραίτητο να εξεταστούν στον Σολωμό, πόλο και έρμα μας. Δεν τους χρειάζεται, λέει, ο Κορνάρος, ο Κάλβος, ο Παπαδιαμάντης. Θα βρουν στη βιβλιαγορά να μορφωθούν με τις φλυαρίες επιπέδου Σούζα και άλλων ευπωλήτων. Και αυτό, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, τρομάρα μας! Γιατί βέβαια όλοι αυτοί οι ανερμάτιστοι αριστεροεπιδέξιοι πολιτικοί αναμορφωτές «βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε» και μας λένε –και το χειρότερο, οι ίδιοι το πιστεύουν– πως «τραβούμ’ εμπρός».

Τραβάμε μπροστά χωρίς «Σηματωρό και Κήρυκα», ενώ τα νέφη πυκνώνουν… Και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ένας. Ο ένας. Που θα εμπνεύσει, που θα συναρπάσει τους Ελληνες και θα τους μετατρέψει από πλήθος σε σώμα πολιτών. Για μια νέα ανάταση –με αποφασιστικότητα, αλλά και με σύνεση– όπως τις γνώρισε στο παρελθόν αυτό το έθνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή