Προς επίλυση του αδιεξόδου στον ΟΑΣΘ

Προς επίλυση του αδιεξόδου στον ΟΑΣΘ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι είναι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, οι οποίοι έχουν ήδη επιστρέψει στα καθήκοντά τους, αναμένοντας ωστόσο την εκταμίευση των δεδουλευμένων τους των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Μετά και την προχθεσινή ψήφιση τροπολογίας με την οποία επιστρέφονται στον ΟΑΣΘ 15,7 εκατ. ευρώ λόγω της διαφοράς του ΦΠΑ, που αυξήθηκε στις μεταφορές από το 2015 αλλά δεν είχε ενσωματωθεί στον νόμο που προέβλεπε το ύψος της αντισταθμιστικής καταβολής του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ.

Από τον Ιούλιο του 2015 –οπότε και ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 13% σε 23% και στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 24%– δεν είχε προσδιοριστεί, λόγω αμέλειας του υπουργείου Υποδομών, η σχετική προσαρμογή της επιδότησης που αναλογούσε στον ΟΑΣΘ από το Δημόσιο.

Ετσι, ο ΟΑΣΘ λάμβανε επιδότηση στην οποία υπολογιζόταν ΦΠΑ 13% ενώ κατέβαλε στην πράξη ΦΠΑ στο Δημόσιο ύψους 24%.

Συνολικά, τα χρήματα που αναμένεται να λάβει πίσω ο ΟΑΣΘ ανέρχονται στα 15,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούν το 2016 και τα 6 εκατ. ευρώ το 2017, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, που δεν αποδόθηκε στον Οργανισμό.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και της διοίκησης του ΟΑΣΘ με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, με αντικείμενο την επίσπευση της εκταμίευσης των χρημάτων που προσδιορίστηκαν στην παραπάνω τροπολογία. «Στόχος είναι να καταβληθούν τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και να κάνουν γιορτές» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΘ κ. Δημήτρης Τσερμενίδης. Παράλληλα, ο κ. Τσερμενίδης διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε υπομονή και σεβόμενοι τους θεσμούς και τον χρόνο που απαιτούν οι διαδικασίες θα περιμένουμε τις εξελίξεις να τρέξουν», όπως άλλωστε αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του συνδικάτου εργαζομένων. «Υστερα από την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ και την παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένουμε την επίλυση του θέματος», δήλωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο οποίος ήταν αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα χρήματα.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης εκτίμησε ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει λάβει ο Οργανισμός τα 12 από τα 15,7 εκατ. ευρώ, που προβλέπει η τροπολογία. Για την καταβολή των μισθών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου απαιτούνται 6 εκατ. ευρώ, ενώ φυσικά «τρέχει» και ο Δεκέμβριος. Παράλληλα, υπάρχει ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ (λόγω διαφοράς ΦΠΑ), που, όπως επισήμανε ο κ. Στεφανίδης, αναμένεται να δοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή