Γ. Μπουτάρης: «Η ΚΕΔΕ δεν πρέπει να θυμίζει μικρή Βουλή»

Γ. Μπουτάρης: «Η ΚΕΔΕ δεν πρέπει να θυμίζει μικρή Βουλή»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά όσο και τα θεσμικά θέματα, πρότεινε ως αναγκαία συνθήκη ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για την επόμενη ημέρα του θεσμού.

«Eίναι θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την Αυτοδιοίκηση το αφεντικό των δήμων και των πόλεων. Κοντεύουμε να καταντήσουμε απλοί διαχειριστές των θεμάτων και των προβλημάτων της πόλης, με ελάχιστη δυνατότητα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών», υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο δήμαρχος εστίασε την κριτική ομιλία του στο τρίπτυχο «Πόροι, φορολογία, ανάπτυξη», προτείνοντας για ακόμα μια φορά να υπάρχουν πόροι που θα εισπράττουν οι δήμοι και τους οποίους θα διαχειρίζονται. «Το πρόβλημα των ελληνικών δήμων δεν είναι η αποτελεσματικότητά τους ή το αν παίρνουν ή όχι αρκετά λεφτά από το κράτος», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα ουσίας που έχει σχέση με το πώς το κράτος αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης. «Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει το δικαίωμα των τοπικών αρχών να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται το τοπικό μερίδιο των δημοσίων υποθέσεων με δική τους ευθύνη και για το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού». Παράλληλα αναφέρθηκε και στη στενή σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πολιτικά κόμματα, ασκώντας έμμεσα κριτική και στη σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ. «Να βρούμε τον τρόπο ώστε η ΚΕΔΕ να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο και εναγκαλισμό και να εκπροσωπήσει θεσμικά όλες τις κατηγορίες των δήμων. Η σύνθεση της ΚΕΔΕ δεν πρέπει να θυμίζει μικρή Βουλή», τόνισε και κατέληξε ότι «αν δεν αλλάξουμε και εμείς νοοτροπία, δεν θα δούμε θεού πρόσωπο».

Απλούστευση διαδικασιών

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του τόνισε επίσης την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και να αποτελέσει τον αντίποδα στην πολιτική ρευστότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, εξήγησε, ο ίδιος αντιτίθεται σε σχέδια εφαρμογής της απλής αναλογικής στους δήμους. «Κάθε χρόνο ζητούνται από τους δήμους όλο και περισσότερες ευθύνες και κάθε χρόνος μας βρίσκει στο σημείο μηδέν των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», επισήμανε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το προσωπικό.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δήμων και των περιφερειών, ώστε να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια υποβάθμισης της Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή