Αναβρασμός και ένταση στη Δικαιοσύνη

Αναβρασμός και ένταση στη Δικαιοσύνη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα ανάμεσα σε ηγετικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης και δικαστές διευρύνεται ολοένα, προκαλώντας τριγμούς και αναταράξεις στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, η οποία τελευταία ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις που έχουν προκληθεί κυρίως από χειρισμούς και τοποθετήσεις ανώτατων δικαστών που βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις στη δικαστική πυραμίδα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν υπάρχει πλέον εβδομάδα, που να μην εκδοθεί μία σκληρή ανακοίνωση από δικαστικές ενώσεις, επικριτική για πράξεις ή παραλείψεις ηγετικών παραγόντων της Δικαιοσύνης, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο έκδοσης απαντητητικών ανακοινώσεων που φέρουν την υπογραφή της προέδρου του Αρείου Πάγου, για θέματα που τίθενται στο πλαίσιο των αντιδράσεων σε συνδικαλιστικό –και όχι μόνον– επίπεδο από δικαστικές ενώσεις ή ακόμα και συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς.

Το ίδιο, περίπου, κλίμα επικρατεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και εκεί χειρισμοί του προέδρου του δικαστηρίου και δημόσιες δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και επικριτικούς σχολιασμούς από την ένωση των δικαστών του δικαστηρίου, αλλά και γενικότερες επικρίσεις και κριτική από πολλές πλευρές (και από πολιτικά κόμματα).

Η διάσταση θέσεων και απόψεων και η εμφανής πλέον αντιπαράθεση με χειρισμούς κορυφαίων δικαστικών παραγόντων, της πλειονότητας των δικαστών, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα με σαφή αντανάκλαση στην εικόνα της Δικαιοσύνης «προς τα έξω» και κυρίως με τον κίνδυνο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή να κλονίζεται έτι περαιτέρω.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που έχει πυροδοτηθεί και από την κίνηση για ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης από ανώτατους και ανώτερους δικαστές στον Αρειο Πάγο (η νέα αυτή ένωση ιδρύθηκε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών) αναμένεται να διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο η ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση με περίπου 3.000 μέλη.

Στη συνέλευση των δικαστών, όπου αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, ηγετικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όλα δείχνουν πως το κλίμα θα είναι τεταμένο και βαρύ. Εκείνο, πάντως, που έχει εκτοξεύσει το θερμόμετρο των αντιδράσεων στα ύψη για τους δικαστές, είναι το αίτημα που προβλήθηκε κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό σχετικά με την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά τα 67, παρά τη ρητή και κατηγορηματική απαγόρευση του Συντάγματος. Το αίτημα αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποκλείστηκε να γίνει αποδεκτό από τον υπουργό Δικαιοσύνης (αλλά και από τον προκάτοχό του Νίκο Παρασκευόπουλο), αλλά επανετέθη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των εισαγγελέων, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Από την άλλη πλευρά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, νέο κύκλο αντιδράσεων από την ένωση των δικαστών του δικαστηρίου προκάλεσαν δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του, οι οποίες στη συνέχεια εμφανίστηκαν διογκωμένες από δημοσιεύματα του Τύπου, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν από το ΣτΕ για τα μνημόνια και το λεγόμενο PSI. O πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, ανάμεσα σε άλλα που είπε για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε στη συνέλευση των Εισαγγελέων, ότι και οι δικαστές έχουν την ευθύνη τους, φέροντας ως παράδειγμα τις αποφάσεις για τα μνημόνια και το PSI. H ένωση των δικαστών του ΣτΕ απαντώντας και σε δημοσιεύματα που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δήλωση Σακελλαρίου, ποντάροντας σε αντιμνημονιακά σύνδρομα και επιχειρώντας να επιρρίψουν ευθύνες στους δικαστές που τα ψήφισαν, αντέδρασε με οξύτητα. Εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο «για προσπάθεια υποβάθμισης του δικαστηρίου, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης των δικαστών του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή