ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aντίθετοι είναι και οι δικαστές του ΣτΕ στην νεοσύστατη δικαστική ένωση ανώτατων δικαστικών

antithetoi-einai-kai-oi-dikastes-toy-ste-stin-neosystati-dikastiki-enosi-anotaton-dikastikon-2164167

Aντίθετοι είναι και  οι δικαστές του Συμβουλίου τη Επικρατείας στην νεοσύστατη δικαστική ένωση ανώτατων δικαστικών που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μελών του Αρείου Πάγου που συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες από το νόμο υπογραφές, ενώ πρώτη που υπέγραψε για τη σύσταση της νέας ένωσης ήταν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Οι δικαστές του ΣτΕ μέσω της ενώσεώς τους απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση να εγγραφούν στη νεοσύστατη ένωση, τονίζοντας ότι διασπά την ενότητα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και «αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη των κοινών στόχων», ενώ προσέθεσαν ότι δεν βρίσκουν λόγο να υπάρχουν δικαστικές ενώσεις με βάση τη δικαστική ιεραρχία και πως οι ενώσεις των δικαστικών τους εκπροσωπούν όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας:

«Κατόπιν της αποσταλείσας στην Ένωσή μας από την νεοσυσταθείσα Ένωση Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών συνημμένης προσκλήσεως για εγγραφή μελών στην ανωτέρω Ένωση θεωρούμε σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής: Το Δ.Σ. της ΕΔΛ-ΣτΕ είναι αντίθετο στη δημιουργία σωματείων που εκπροσωπούν βαθμίδες δικαστικές ιεραρχίας. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση Ένωσης Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστικών λειτουργών διασπά την ενότητα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Εξάλλου, η πρωτοβουλία για τη σύσταση Ένωσης Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών, μολονότι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των ιδρυτών της, αποτελεί, κατά την άποψή μας, κίνηση άσκοπη, τουλάχιστον όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και τούτο, διότι η Ένωσή μας εκπροσωπεί εξίσου όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως βαθμού, προασπίζοντας τα συμφέροντα όλων των μελών του δικαστηρίου, τα οποία, άλλωστε, βαίνουν ομορρόπως και κατατείνουν στη διαφύλαξη του κύρους του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο το δικαίωμα κάθε δικαστικού λειτουργού να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νομίμως υφιστάμενη Ένωση».

Τέλος, σύμφωνα με  πληροφορίες η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, προσανατολίζεται να απαντήσει αρνητικά στην επίμαχη επιστολή, καθώς δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος λόγος τα μέλη της να εγγραφούν στη νέα  δικαστική  Ένωση.