Αποκλειστικό: Έρευνα ανατρέπει τη πεποίθηση πώς όλοι αγαπούν τα Χριστούγεννα

Αποκλειστικό: Έρευνα ανατρέπει τη πεποίθηση πώς όλοι αγαπούν τα Χριστούγεννα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έρευνα του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Σάντα Μπάσιλ της Μαγιόρκα έρχεται να ταράξει τα νερά, λίγες μέρες πριν τις γιορτές και να ανατρέψει την κοινή πεποίθηση πως όλοι αγαπούν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας Μέρι Κρίστμας, ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Σάντα Μπάσιλ, «μισούν τα Χριστούγεννα». Συγκεκριμένα, το 30% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ανυπομονεί καθόλου για τη γιορτή αυτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό του δείγματος παρέθεσε ως βασικό λόγο που μισεί τα Χριστούγεννα  το τραγούδι των Wham, «Last Christmas», το οποίο όπως τονίζει η κα Κρίστμας, τείνει να ενσωματωθεί στην εθιμολογία της μεγάλης αυτής γιορτής, ακριβώς όπως η ανταλλαγή δώρων, το στόλισμα του δέντρου και η γαλοπούλα. Μάλιστα, ερωτηθείς  για το τι εύχεται για φέτος τα Χριστούγεννα , 45χρονος από τη Μινεσότα, απάντησε «Θα ήθελα φέτος ο Τζορτζ Μάικλ, να έχει δώσει επιτέλους την καρδιά του σε κάποια σπέσιαλ κοπέλα, ώστε να μην τον ακούμε και φέτος να παραπονιέται. Μόνο αυτό ζητάω».

Αλλά και οι μητέρες, έχουν όπως διαπιστώνει η έρευνα αρκετούς λόγους να μισούν τα Χριστούγεννα. Παρά το γεγονός πως η ανταλλαγή δώρων φέρνει μεγάλη χαρά στην οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά, φαίνεται πως για αρκετούς γονείς η επίσκεψη στα πολυκαταστήματα παιχνιδιών αποτελεί σωστό μαρτύριο. «Χρειάστηκε η επέμβαση τριών υπαλλήλων για να καταφέρουμε να κατεβάσουμε τον μικρό μου από το τελευταίο ράφι που σκαρφάλωσε για να πιάσει ένα κόκκινο τηλεκατευθυνόμενο», ανέφερε μητέρα 3 παιδιών που επισκέφθηκε το παιχνιδάδικο της γειτονιάς της για μια απλή έρευνα αγοράς.

Ακόμα και στην Ελλάδα, όμως, άρχισαν να παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια δυσαρέσκειας απέναντι στη δημοφιλή αυτή γιορτή. Ο Γιώργος, φοιτητής στην Πάτρα, μισεί τα Χριστούγεννα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. «Κάλαντα! Η μάστιγα των γιορτών» λέει, περιγράφοντας τον Γολγοθά του. «Είχα βγει με τους φίλους μου να πιούμε , καθώς θα επιστρέφαμε την άλλη μέρα ο καθένας στην οικογένειά του για τις γιορτές, και γυρίσαμε ξημερώματα. Δεν είχα κοιμηθεί ούτε δύο ώρες, όταν χτύπησε το πρώτο κουδούνι.» , δήλωσε και προσέθεσε εκνευρισμένος, «Είναι δυνατόν να μην μισώ τα Χριστούγεννα μετά από αυτό?».

Στους πολέμιους των Χριστουγέννων, συγκαταλέγεται τα τελευταία 30 χρόνια κι ο κύριος Σπύρος, συνταξιούχος καθηγητής και παππούς 7 εγγονιών. Περιγράφει τις μέρες αυτές ως τις «χειρότερες του χρόνου» καθώς όπως λέει η γυναίκα του γεμίζει το σπίτι με κάλτσες, γκι, φωτάκια και άλλα «τενεκέδια».  «Αγαπώ τα εγγόνια μου όσο τίποτα, άλλα όταν βρίσκονται όλα μαζί μου προκαλούν πονοκέφαλο. Άσε αυτά τα κακόγουστα μάλλινα πουλόβερ που μου φέρνουν και με αναγκάζουν να τα φοράω και με πιάνει φαγούρα». Ο κ. Σπύρος αναγνωρίζει βέβαια και την καλή πλευρά των Χριστουγέννων. «Εντάξει, υπάρχουν και οι ωραίες εκπλήξεις των γιορτών», λέει. «Ο εγγονός μου ο Σπυράκος μου έβαλε προχθές στην τσέπη της ζακέτας μου 3 Σκρατς Δώρο Χριστουγέννων. Δε μπορώ να πω, με συγκίνησε», δήλωσε κρυφογελώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή