Φόβοι για γενικευμένα επεισόδια για τα οκτώ ετη από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Φόβοι για γενικευμένα επεισόδια για τα οκτώ ετη από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. λόγω των σημερινών κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008 στα Εξάρχεια. Την ανησυχία των επιτελών της ΓΑΔΑ για τυχόν επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων ή ακόμη και για επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων επιτείνει ο εντοπισμός –το μεσημέρι της Κυριακής– 150 άθικτων βομβών μολότοφ σε πολυκατοικία στην οδό Νοταρά.

Τα μπουκάλια με τη βενζίνη ήταν κρυμμένα σε βαλίτσες και καφάσια και βρέθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, μερικές δεκάδες μέτρα από το κτίριο του Πολυτεχνείου. Τα εντόπισαν περίοικοι, λόγω της έντονης μυρωδιάς βενζίνης. Μάλιστα, ειδοποίησαν όχι μόνο την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την Πυροσβεστική, καθώς υπήρξε ανησυχία ότι η μυρωδιά οφειλόταν σε διαρροή εύφλεκτου υγρού. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που μετέχουν στις έρευνες εκτιμούν ότι oι εμπρηστικές βόμβες θα χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρχουν στην περιοχή των Εξαρχείων και άλλες «καβάτζες» με πολεμοφόδια. Οι 150 μολότοφ στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα (DNA).

Αρμόδιοι αστυνομικοί έλεγαν χθες ότι έχουν λάβει μέτρα ώστε να αποκρούσουν πιθανή επίθεση κατά αστυνομικών τμημάτων τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και περιφερειακά, ενώ περίπου 2.000-3.000 αστυνομικοί θα διατεθούν για την περιφρούρηση των δύο ξεχωριστών διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πορεία των μαθητών, στο κέντρο της Αθήνας. Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ είναι να επιτηρούν από απόσταση τους διαδηλωτές και μόνο σε περίπτωση που αποπειραθούν να προκαλέσουν επεισόδια μπροστά στη Βουλή να τους απωθήσουν προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ομάδες προελέγχου

Περισσότερο δυναμική θα είναι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην απογευματινή πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο. Οι διαδηλωτές του λεγόμενου «μαύρου» μπλοκ θα είναι πλαισιωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας θα συγκροτήσουν ομάδες προελέγχου, προκειμένου να δυσκολέψουν την ενσωμάτωση «μπαχαλάκηδων» στον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Τέλος, πρόθεση των επιτελών της ΓΑΔΑ είναι να δημιουργήσουν κλοιό γύρω από το Πολυτεχνείο, με στόχο να εμποδίσουν ομάδες αναρχικών να το μετατρέψουν εκ νέου σε ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών.

«Οκτώ χρόνια μετά, η εξέγερση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Να εξελίξουμε τις παρακαταθήκες που άφησε ο Δεκέμβρης του 2008 προχωρώντας ακόμη παραπέρα: Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να καταστρέψουμε τον πολιτισμό της εξουσίας, την καταπίεση, την εκμετάλλευση και την ανελευθερία», αναφέρει κείμενο-κάλεσμα που αναρτήθηκε σε αναρχική ιστοσελίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή