Δεν υπάρχουν τα «εργαλεία» για κινητικότητα

Δεν υπάρχουν τα «εργαλεία» για κινητικότητα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται –εξ ορισμού– η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καθώς ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο ψηφίστηκε ως νόμος πριν από 15 ημέρες ενώ τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή του παραμένουν «στα χαρτιά». Ανάλογες καθυστερήσεις, σε μικρότερο βαθμό, παρατηρούνται και στις διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο, που επίσης θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Ιανουάριο. Μπορεί η νέα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη να ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους τη βούλησή της να υλοποιηθεί το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο προκειμένου να δοθεί «τέλος στο πελατειακό καθεστώς», ωστόσο οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του δεν υπάρχουν.

Απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να εντοπιστούν τα «κενά» στις υπηρεσίες και να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε φορέα, αποτελούν τα οργανογράμματα και η περιγραφή των θέσεων.

Παρά τις κατά καιρούς πιέσεις που άσκησε στην κατεύθυνση αυτή ο προκάτοχός της Χριστόφορος Βερναρδάκης, περισσότερα από τα μισά υπουργεία δεν έχουν προβεί σε «χαρτογράφηση» των κενών θέσεων αλλά και των αναγκών των δομών τους, ενώ η ανταπόκριση των δήμων στο αντίστοιχο αίτημα είναι μηδενική.

Με τα δεδομένα αυτά, στελέχη του Δημοσίου ξεκαθαρίζουν ότι το νέο σύστημα κινητικότητας –το οποίο ούτως ή άλλως μόλις ψηφίστηκε– όχι μόνο δεν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς εβδομάδες αλλά, επί της ουσίας, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «έχει τεθεί εν τη γενέσει του στον αέρα, καθώς η κατάρτιση οργανογραμμάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο».

Ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης καθώς και στην επιλογή προϊσταμένων και στελεχών του Δημοσίου.

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης αλλά και των δεσμεύσεων του μνημονίου, η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018 για το σύνολο του Δημοσίου. Στο πρώτο τετράμηνο του 2017 θα πρέπει να γίνει η τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, ωστόσο δεν διαφαίνεται καμία δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς το «Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου», η «προσέλευση» είναι κατώτερη των προσδοκιών, καθώς από τις περίπου 35.000 αιτήσεις που συνολικά αναμένονταν, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Βερναρδάκης στη Βουλή, επί του παρόντος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μόλις 2.100 δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή