ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε μετεγχειρητικές επιπλοκές στο νοσοκομείο Ζακύνθου

pente-metegcheiritikes-epiplokes-sto-nosokomeio-zakynthoy-2164378

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν βρεθεί από χθες τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου, με αφορμή την καταγραφή πέντε περιστατικών μετεγχειρητικών επιπλοκών σε ασθενείς του νοσοκομείου. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι επιπλοκές ήταν μοιραίες. Η 41χρονη ασθενής είχε οδηγηθεί προ ημερών στο χειρουργείο του νοσοκομείου Ζακύνθου για μία επέμβαση ρουτίνας – αφαίρεση ορθοπεδικής λάμας. Λίγες ημέρες μετά διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση με πολυοργανική ανεπάρκεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και κατέληξε προχθές το πρωί της Κυριακής. Αλλη μία ασθενής νοσηλευόταν έως και χθες σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Ζακύνθου.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες μετέβη χθες στο νοσοκομείο Ζακύνθου, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια για τα οποία οι πέντε ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Οι ειδικοί κάνουν αυτοψία στα χειρουργεία, καθώς και νέο εργαστηριακό έλεγχο για την ύπαρξη μικροβίων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ευθύνονται αναισθησιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι έλεγχοι στον χώρο των χειρουργείων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την εμφάνιση του πρώτου σοβαρού περιστατικού, ήταν αρνητικοί στην ύπαρξη μικροβίων. Για λόγους ασφαλείας ωστόσο τα χειρουργεία του νοσοκομείου είναι από την Παρασκευή κλειστά.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου «με αφορμή την εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών και έπειτα από όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, όπως πλήρης και εκτενής μικροβιολογικός έλεγχος των χειρουργείων, ο οποίος απέβη αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων, ύστερα από εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 02/12/2016, ανεστάλη η λειτουργία των χειρουργείων για λόγους ασφαλείας, μέχρι την πλήρη διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας των αιτιών που τις προκάλεσαν».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για κακές συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο Ζακύνθου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία καθαρίστρια για 15.000 τ.μ. και δεν προλαβαίνει να κάνει απολύμανση στα κρεβάτια και τα κομοδίνα των ασθενών.