Διάλειμμα, στο Σούνιο, από τη δύσκολη καθημερινότητα για γυναίκες πρόσφυγες

Διάλειμμα, στο Σούνιο, από τη δύσκολη καθημερινότητα για γυναίκες πρόσφυγες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ρεμβάζοντας το απέραντο γαλάζιο, περίπου είκοσι γυναίκες πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν τη νέα τους ζωή. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες για όλους τους πρόσφυγες, αλλά τις γυναίκες μοιραία τις επιβαρύνουν παραπάνω», επεσήμανε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρήστος Καπάταης. «Αποφασίσαμε, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και τους εθελοντές μας, να οργανώσουμε μια κοντινή εξόρμηση για ορισμένες γυναίκες που ζουν εν προκειμένω στο Ελληνικό». Το «ντεμπούτο» έγινε το Σάββατο με γυναίκες από το Αφγανιστάν, αλλά έπεται συνέχεια με άλλες εθνοτικές ομάδες και σε άλλους κοντινούς προορισμούς. Εχοντας περάσει μήνες σε καταυλισμούς, χωρίς τη δυνατότητα για μετακινήσεις ούτε για ουσιαστική επαφή με το ελληνικό στοιχείο, οι γυναίκες υποδέχθηκαν με χαρά την πρόταση εξόδου. «Ο στόχος μας ήταν διττός», σημειώνει ο κ. Καπάταης, «αφενός να κάνουν ένα διάλειμμα από την απαιτητική τους καθημερινότητα, να χαλαρώσουν και να νιώσουν λίγο ελεύθερες, αφετέρου να αρχίσουν να γνωρίζουν ποιοι είμαστε εμείς». Οι εκδρομείς –νεαρές γυναίκες στην πλειονότητα– περιηγήθηκαν στον χώρο με τη βοήθεια των διερμηνέων και απαθανάτισαν την εμπειρία σε χαμογελαστές selfies.

Στο δάσος της Κλειδούς με τα διάσπαρτα πεύκα, τις ελιές, τις χαρουπιές και τις τσικουδιές (συγγενές του σχίνου) είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν από τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δέκα ασυνόδευτοι ανήλικοι, που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Μετάδρασης στη Χίο. «Καλωσορίσαμε τα παιδιά ξεναγώντας τα στις θεματικές γωνιές που έχουμε δημιουργήσει: για τη μαστίχα, τα εσπεριδοειδή και τη θάλασσα», περιγράφει στην «Κ» ο διευθυντής του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου, Σταύρος Σπυράκης. Μπορεί να παιδιά να βρίσκονται για μήνες στο νησί, ωστόσο λίγα πράγματα γνώριζαν για την ιστορία και τη γεωγραφία του. Αλλωστε, παρακολουθούν μεν εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να φοιτούν στο σχολείο.

Ηταν η εικόνα του Καραγκιόζη, αλλά και της μαστίχας, που έκανε τα μάτια των παιδιών να λάμψουν, καθώς τους ήταν οικεία. «Ο Καραγκιόζης ξεκίνησε από τη Νοτιοανατολική Ασία, πέρασε από την Τουρκία για να φτάσει εδώ», υπενθυμίζει ο κ. Σπυράκης, «ενώ μαστίχα εισάγουν και καταναλώνουν σε όλα τα αραβόφωνα κράτη». Το «highlight», ωστόσο, της περασμένης Πέμπτης, ήταν η στιγμή που τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς και τους διερμηνείς εισήλθαν στο δάσος. «Δεν τους πτόησε το κρύο, αντίθετα κινούνταν με άνεση στο δάσος, τις ομορφιές του οποίου απόλαυσαν», περιγράφει η εκπαιδευτικός, Ελένη Κοκκίνου. Ετσι, εντόπισαν φύλλα, λουλούδια, αγριοκρέμμυδα, οστά ζώων και… φυσίγγια κυνηγών. Ετοίμασαν με επιμέλεια τρία κολάζ και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν την απόδραση, καθώς το δάσος δεν απέχει πολύ από τον καταυλισμό. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των παιδιών για δράση και κίνηση, η Μετάδραση τους ετοιμάζει εντός των ημερών πεζοπορία και… σχοινοβασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή