Μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια, στην επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις – Ενας τραυματίας αστυνομικός

Μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια, στην επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις – Ενας τραυματίας αστυνομικός

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά την πορεία αντιεξουσιαστών για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας αστυνομικός.

Οι διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια ένα μεγάλο «μπλοκ» επέστρεψε στα Εξάρχεια μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη.

Λίγο μετά τις επτά κουκουλοφόροι ξεκίνησαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες αλλά και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών, στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ πάντως έχουν φροντίσει να αποκλείσουν την πρόσβαση των αντιεξουσιαστών στο κτίριο του ΕΜΠ, ενώ έχουν εντολές να περιορίσουν τις κινήσεις τους κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Επεισόδια εξελίσσονταν την ίδια στιγμή και στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα και την οδό Θεμιστοκλέους.

Η πορεία ξεκίνησε στις 6.20 μ.μ. με τη συμμετοχή 1.500 περίπου αντιεξουσιαστών και μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Νωρίτερα 500 – 600 μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Δεν υπήρξαν επεισόδια παρά μόνο περιορισμένες αντεγκλήσεις μεταξύ αστυνομικών και μαθητών στην οδό Ακαδημίας, κοντά στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

Ενόψει των εκδηλώσεων  μνήμης για τα 8 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναρχικοί  μοίραζαν φυλλάδια στους κατοίκους των Εξαρχείων ζητώντας τους να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους από την περιοχή.

«Αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένα ημέρα που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους» ανέφερε το φεϊγ βολάν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με αφορμή τα επεισόδια στα Εξάρχεια δήλωσε:  «Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια, για μία ακόμα φορά, σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν πολίτες οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε έναν ασφυκτικό κλοιό άσκησης τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανικανότητας από την άλλη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή