Μάχη «χαρακωμάτων» στην πλατεία Εξαρχείων

Μάχη «χαρακωμάτων» στην πλατεία Εξαρχείων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρά επεισόδια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων ξέσπασαν αμέσως μετά τη διαδήλωση για τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μαίνονταν έως αργά χθες τη νύχτα στις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους, Σπ. Τρικούπη. Πάντως, παρά την ένταση των επιθέσεων που αντιεξουσιαστές εξαπέλυαν κατά των αστυνομικών, οι ταραχές περιορίστηκαν σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων γύρω από την πλατεία.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 μ.μ. και συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση επί τρεις και πλέον ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 10 μ.μ. (οπότε σημειώθηκε σχετική ύφεση) οι κουκουλοφόροι είχαν εκτοξεύσει πολλές δεκάδες βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, αρκετές από τις οποίες εκρηκτικές. Μέχρι αργά χθες, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές, ενώ υπήρχαν αναφορές για τραυματίες αστυνομικούς αλλά και φθορές σε σταθμευμένα Ι.Χ.

Των επεισοδίων προηγήθηκε πορεία στη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ξεκίνησε στις 6.20 μ.μ. με τη συμμετοχή περίπου 1.500 αντιεξουσιαστών και μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι διαδηλωτές έκαναν αρχικά ειρηνική πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια ένα μεγάλο «μπλοκ» επέστρεψε στα Εξάρχεια μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη. Λίγο μετά τις 7 μ.μ. αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα, τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στη συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος. Ταυτόχρονα, περίπου 200 κουκουλοφόροι ξεκίνησαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών, στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, αντιεξουσιαστές εμφανίστηκαν και σε ταράτσες πολυκατοικιών από τις οποίες έριχναν αντικείμενα. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ είχαν φροντίσει να αποκλείσουν την πρόσβαση των αντιεξουσιαστών στο κτίριο του ΕΜΠ. Μάλιστα, για να περιορίσουν τις κινήσεις των κουκουλοφόρων κοντά στην πλατεία, σε τακτά χρονικά διαστήματα εφορμούσαν εναντίον τους υποχρεώνοντάς τους σε υποχώρηση.

Την ίδια στιγμή, επεισόδια εξελίσσονταν και στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα και στις οδούς Θεμιστοκλέους και Σπυρίδωνος Τρικούπη, ενώ ομάδα είκοσι περίπου ατόμων εκτόξευσε περίπου 10 βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στις 9 μ.μ. νέες εστίες επεισοδίων εμφανίστηκαν στις οδούς Σολωμού και Ερεσού, όπου κουκουλοφόροι πυρπόλησαν ένα σταθμευμένο Ι.Χ. Μάλιστα, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ αποπειράθηκαν να μπουν στην πλατεία Εξαρχείων μέσω των οδών Διδότου, Σολωμού και Στουρνάρη, για να διαλύσουν τους ταραξίες, δέχθηκαν βροχή από βόμβες μολότοφ και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις αρχικές τους θέσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ομάδες των αναρχικών είχαν κρύψει πολεμοφόδια και δεκάδες μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό σε «καβάτζες» κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, όπως αυτά που βρέθηκαν την Κυριακή σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας στην οδό Νοταρά.

Το μεσημέρι 500-600 μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Δεν υπήρξαν επεισόδια, παρά μόνον περιορισμένες αντεγκλήσεις μεταξύ αστυνομικών και μαθητών στην οδό Ακαδημίας, κοντά στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σημειώνεται ότι ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αναρχικοί είχαν μοιράσει φυλλάδια στους κατοίκους των Εξαρχείων ζητώντας τους να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους από την περιοχή.

Αποζημίωση στην οικογένεια

Υπέρ της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «έκλεισε» ύστερα από οκτώ χρόνια το αστικό σκέλος της αντιδικίας της με το Δημόσιο. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικύρωσε με απόφασή του αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στη μητέρα του Αλέξανδρου, Τζίνα Τσαλικιάν, και την αδελφή του. Το 2013 η κ. Τσαλικιάν και η κόρη της προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας από το Δημόσιο να τους καταβάλει ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη, το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο το 2015 δικαίωσε την οικογένεια Γρηγορόπουλου, επιδικάζοντας ωστόσο πολύ μικρότερο ποσό αποζημίωσης: 900.000 ευρώ – 650.000 στην κ. Τσαλικιάν και 250.000 ευρώ στην κόρη της. Κατόπιν αυτών η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και το ελληνικό Δημόσιο άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Μάλιστα, η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προσέφυγαν και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητώντας συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς. Η προσφυγή έγινε δεκτή και τους επιδικάστηκε αποζημίωση 800.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή