Ψηφοφορία – αστραπή για τα σκουπίδια

Ψηφοφορία – αστραπή για τα σκουπίδια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής με κύριο θέμα την έγκριση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) είχε οριστεί για τις 3.30 το μεσημέρι. Μία ώρα αργότερα, ήταν ζήτημα αν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών βρίσκονταν οι μισοί από τους 101 περιφερειακούς συμβούλους.

Στα «θεωρεία» της αίθουσας, όμως, δεν έπεφτε καρφίτσα. Τις προηγούμενες ημέρες, οργανώσεις και φορείς από την περιοχή της Φυλής, του Γραμματικού και της Κερατέας είχαν απευθύνει κάλεσμα στα μέλη τους να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάνοντας κριτική «εξ αριστερών» στη Ρένα Δούρου.

«Η απαρτία έχει διαπιστωθεί, ξεκινάμε την 38η συνεδρίαση», ανέφερε διά μικροφώνου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θοδωρής Σχοινάς. Η συζήτηση για το επίμαχο θέμα ξεκίνησε με διαμαρτυρίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρού για την ημέρα που ορίστηκε η συνεδρίαση, αλλά και για το ότι δεν είχε λάβει σε ένα ενιαίο κείμενο τον ΠΕΣΔΑ και τις διορθώσεις του.

Και εκεί που ξεκινούσε η παρουσίαση, από τα «θεωρεία» άρχισαν διακριτικά να κατεβαίνουν δύο ομάδες ανθρώπων κρατώντας τυλιγμένα πανό. Εντός ολίγων δευτερολέπτων ανέβηκαν στη σκηνή του αμφιθεάτρου, ξετύλιξαν τα πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Ο εισηγητής προσπαθεί να συνεχίσει για τη διαδικασία αδειοδότησης του ΠΕΣΔΑ, οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν πιο πολύ, ο εισηγητής φωνάζει κι αυτός στο μικρόφωνο και… τη λύση δίνει μια ντουντούκα. Εισηγητής – συγκεντρωμένοι 0-1.

Τι ακριβώς ζητούσαν οι συγκεντρωμένοι; Στην αρχή φώναξαν συνθήματα υπέρ του κλεισίματος της Φυλής: «Να κλείσει τώρα η χωματερή, μολύνει και σκοτώνει τη ζωή». Μετά φώναξαν συνθήματα και κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό: «Οχι ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, όχι σκουπίδια στον Ευβοϊκό». Μετά ζήτησαν να κλείσουν όλοι οι ΧΥΤΑ, γενικά: «Οχι ΧΥΤΑ, ποτέ και πουθενά».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, βλέποντας τα σκούρα, ανήγγειλε δεκάλεπτη διακοπή. Για τις επόμενες δύο ώρες οι περίπου 30 συγκεντρωμένοι συνέχισαν να φωνάζουν τα ίδια συνθήματα από τη σκηνή, με τη μαχητικότητά τους σταδιακά να εξαντλείται. Οι μεγαλύτεροι κάθισαν κάτω, η ντουντούκα άλλαξε χέρια μερικές φορές. Εν τω μεταξύ, από κάτω βρίσκονταν σε εξέλιξη διεργασίες: η πλειοψηφούσα παράταξη αποφάσισε να μην αποχωρήσει και να απαντήσει… με αιφνιδιασμό. Οπερ και εγένετο: Στις 6.15 ο κ. Σχοινάς πήγε και πάλι στο μικρόφωνο, καλώντας τους διαμαρτυρόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Τα συνθήματα δυνάμωσαν και πάλι και τότε… έγινε η αντεπίθεση: «Την εισήγηση τη γνωρίζετε όλοι. Τίθεται σε ψηφοφορία. Πόσοι είναι υπέρ;». Οι διαμαρτυρόμενοι όρμησαν με ουρλιαχτά και αποδοκιμασίες στον πρόεδρο. Ηταν όμως αργά. «Ο ΠΕΣΔΑ εγκρίνεται κατά πλειοψηφία». Μαινόμενη η περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, όρμησε στον πρόεδρο, οι πιο ψύχραιμοι μπήκαν στη μέση. Η δεύτερη και η τρίτη παράταξη (των κ. Σγουρού και Κορομάντζου) δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τι συνέβη, περιφερειακοί σύμβουλοι γελώντας ρωτούσαν ο ένας τον άλλο: «Τώρα εμείς ψηφίσαμε;». Κάποιοι ψήφισαν. Ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Αττική εγκρίθηκε με τις 53 ψήφους της παράταξης της κ. Δούρου, τους 4 των ΑΝΕΛ, δύο ανεξάρτητους και έναν από την παράταξη Κορομάντζου.

Η παράταξη της Ρένας Δούρου, εκτός από το γεγονός ότι έχει χάσει την υποστήριξη των επιτροπών κατοίκων στους οποίους είχε υποσχεθεί διαφορετική πολιτική για τα σκουπίδια, έχει χάσει και 8 από τους 61 συνολικά περιφερειακούς συμβούλους που είχε εκλέξει. Τελευταία ηχηρή απώλεια, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, που καταψήφισε τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια ανεκλήθη των αρμοδιοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή