Κοντονής: Τρία εκατ. επιπλέον στον προϋπολογισμό για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές

Κοντονής: Τρία εκατ. επιπλέον στον προϋπολογισμό για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τρία εκατομμύρια ευρώ θα είναι φέτος αυξημένος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. 

Τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη βελτίωση των συνθηκών τις φυλακές ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά την έναρξη διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος για τη διοίκηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, που διοργανώνεται από κοινού από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην αύξηση του προϋπολογισμού σε δύσκολες οικονομικά εποχές, τόνισε την βούληση της κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα σημειώνοντας μεταξύ άλλων 

«Οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον ευνοϊκές, αλλά έχουμε καθήκον ως κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνουμε πολλά ακόμη σε βασικούς τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η σωφρονιστική πολιτική, που στα χρόνια των πολιτικών λιτότητας υποβαθμίστηκαν. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση το γεγονός», συνέχισε ο κ. Κοντονής. «Εξειδικευμένα στελέχη μάς παρέχουν την τεχνογνωσία ώστε να απαλλαγούμε από παθογένειες», είπε ακόμη, χαιρετίζοντας τη συνεργασία του Υπουργείου με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα κενά που υπάρχουν και να επιτύχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πρόβλεψη ένταξης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, προβλέπει προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να αναβαθμιστεί πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται πολλοί κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος, το οποίο δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή σε δημόσια διαβούλευση, την επιστημονική και ευθύνη για το σύνολο του ιατρικού έργου αναλαμβάνει στο εξής για το Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, το "Αττικό" Νοσοκομείο ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση του και την ασφάλεια του καταστήματος.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις του διατάγματος προβλέπονται και τα εξής.

Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και Παρατηρητήριο Μεταθεραπευτικής Παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

– Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το προσωπικό φύλαξης και το βοηθητικό προσωπικό παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές) υπάγεται εφεξής στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

– Δίδεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής σε άλλα καταστήματα κράτησης.

– Καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, εποπτείας και αξιολόγησης του ψυχιατρείου από όργανα των δύο Υπουργείων καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή