«Εμπλοκή» στην αναγνώριση προϋπηρεσίας

«Εμπλοκή» στην αναγνώριση προϋπηρεσίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων κινούνται οι διαδικασίες για την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία επί σειρά ετών υπολειτουργούν, τώρα επικαλούνται «φόρτο εργασίας». Το αποτέλεσμα είναι οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων να στοιβάζονται, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει περαιτέρω την υλοποίηση του νέου νόμου για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες, με την οποία ζητεί την άμεση εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι το τέλος του μηνός, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο, καθώς αρμόδια στελέχη της διοίκησης επισημαίνουν στην «Κ» ότι «τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι κολλημένα και το μόνο που συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες είναι να συσσωρεύονται οι αιτήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή είχε διαφανεί προ καιρού. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει εκδοθεί από το περασμένο καλοκαίρι και έναν μήνα μετά είχαν αρχίσει οι καταγγελίες από δημοσίους υπαλλήλους ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στις διευθύνσεις προσωπικού, εντούτοις αυτά είτε δεν προωθούνται είτε δεν εξετάζονται από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λόγω «φόρτου εργασίας».

Προϋποθέσεις

Πέραν της άμεσης εξέτασης των αιτήσεων, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι:

• Μπορεί να αναγνωριστεί προϋπηρεσία σε ΝΠΙΔ και σε άλλους φορείς του Δημοσίου που κατά την περίοδο της προϋπηρεσίας του υπαλλήλου είχαν νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου.

• Ο υπάλληλος θα πρέπει κατά το διάστημα της προϋπηρεσίας να είχε βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας και της επαγγελματικής βαθμίδας στην οποία υπηρετούσε. Παραδείγματος χάριν, εάν υπάλληλος είχε προϋπηρεσία σε θέση με απαιτούμενα προσόντα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να έχει πτυχίο πανεπιστημίου, τότε ο χρόνος αυτός της προϋπηρεσίας δεν δύναται να αναγνωριστεί.

• Η προϋπηρεσία θα πρέπει να είναι συναφής προς τα αντικείμενα στα οποία απασχολούνται οι υπάλληλοι ή αναμένεται να απασχοληθούν βάσει των οργανικών διατάξεων της υπηρεσίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή