Αμεση λειτουργία μειονοτικού νηπιαγωγείου στην Ιμβρο

Αμεση λειτουργία μειονοτικού νηπιαγωγείου στην Ιμβρο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία πεντάχρονα παιδιά Ελλήνων που ζουν στην Ιμβρο ξεκινούν προσεχώς να φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας έδωσε το «πράσινο φως» για την ίδρυση μειονοτικού νηπιαγωγείου, με το οποίο πλέον ολοκληρώνονται όλες οι βαθμίδες εγκύκλιας εκπαίδευσης στο νησί. «Είναι μια θετική εξέλιξη που προκάλεσε η ίδια η κοινωνία, τις ανάγκες της οποίας καλούμαστε εμείς να καλύπτουμε», αναφέρει με ικανοποίηση στην «Κ» ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του εκπαιδευτικού και μορφωτικού Συνδέσμου Ιμβρου, που ανέλαβε το γραφειοκρατικό σκέλος στην Αγκυρα. Η διαδικασία αδειοδότησης διήρκεσε περίπου έξι μήνες και αφορούσε εν πολλοίς το κτιριακό σκέλος. Εν προκειμένω, το νηπιαγωγείο θα στεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο κτίριο του δημοτικού, που βρίσκεται στο χωριό Αγιοι Θεόδωροι στην Ιμβρο. Η λειτουργία θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς εκκρεμεί μόνον η τοποθέτηση του αρμόδιου εκπαιδευτικού από την ελληνική πολιτεία. «Εκτιμούμε ότι μετά τα Χριστούγεννα θα χτυπήσει και το κουδούνι του νηπιαγωγείου», συμπληρώνει περιχαρής ο κ. Βίγκας.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν στα μάτια τους στον αγιασμό του δημοτικού το 2013 έπειτα από συστηματική προσπάθεια των απανταχού Συλλόγων Ιμβρίων επί σχεδόν μία δεκαετία. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εκπαίδευση είχε εκλείψει στο νησί από το 1964, οπότε και ξεκίνησε η σταδιακή εγκατάλειψη του νησιού από τους Ελληνες κατοίκους του. Σε πείσμα, όμως, των καιρών και των κλυδωνισμών στις διμερείς σχέσεις, η παλιννόστηση στο νησί συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά. Οι μαθητές στο δημοτικό είναι σήμερα οκτώ και στο γυμνάσιο – λύκειο, που εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο χωριό Αγρίδια, είναι πλέον είκοσι δύο. «Ηταν απαραίτητη η προσθήκη του νηπιαγωγείου», παρατηρεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, «προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά των οικογενειών ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που να μην υπολείπεται σε τίποτα εκείνου της Ελλάδας». Πολλές οικογένειες που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί έχουν κάποιο παιδί προσχολικής ηλικίας, ενώ πολλά παιδιά γεννήθηκαν από νέα ζευγάρια στην Ιμβρο την τελευταία τετραετία. Περίπου δεκαπέντε νήπια ελληνικής καταγωγής, λοιπόν, «φλερτάρουν» με το υπό ίδρυση νηπιαγωγείο. Εκτιμάται, επίσης, ότι το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει ως κίνητρο, για νέους –υποψήφιους γονείς– που σκέφτονται να μετακομίσουν στο νησί, ενώ παράλληλα θα «λύσει» τα χέρια όσων ήδη ζουν στην Ιμβρο, ώστε να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα επαγγελματικά.

Οι άοκνες προσπάθειες για την τόνωση του ελληνικού στοιχείου στο νησί γίνονται συχνά αντικείμενο κριτικής από εκείνους που θεωρούν ότι η δεδομένη στιγμή, όπου οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά έχουν οξυνθεί, δεν ενδείκνυται για παρόμοιες κινήσεις. «Η χθεσινή αδειοδότηση από μόνη της αποδεικνύει ότι όταν κινείσαι με λογική και ψυχραιμία, μπορείς να κερδίσεις όσα διεκδικείς», καταλήγει ο κ. Καμπουρόπουλος, που δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή