Καταγραφή όλων των ΜΚΟ με δράση στη χώρα μας

Καταγραφή όλων των ΜΚΟ με δράση στη χώρα μας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικό Μητρώο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελληνικών και Ξένων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό στην Ελλάδα, αποφάσισε να συστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ενάμιση χρόνο μετά τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά και τη δραστηριοποίηση χωρίς κανένα έλεγχο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στα camp μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε επισήμως η καταγραφή των ΜΚΟ. Μέσω ΜΚΟ, άλλωστε, διοχετεύονται και πολλά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για κυβέρνηση που οχυρώνεται στο δήθεν ανθρωπιστικό της προφίλ για να καλύψει την πλήρη και ολοκληρωτική ανικανότητά της στη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας «τόσο γι’ αυτούς που μένουν εδώ όσο και γι’ αυτούς που μπαίνουν» έκανε λόγο, χθες, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όσον αφορά τις εξελίξεις για τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Χθες, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, έφθασαν στα νησιά 70 ακόμη άτομα, εκ των οποίων οι 40 στη Χίο, οι 24 στη Σάμο και οι 6 στη Λέσβο.

Την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν χρήματα στους δήμους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ομως ανέφερε επίσης, εφόσον οι ροές δεν αυξηθούν και εφαρμοστούν οι συμφωνίες με την Ε.Ε., έως το τέλος του 2017 περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες υπολογίζεται ότι θα έχουν μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα πρέπει να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες αλλά και ασφάλεια τόσο γι’ αυτούς που παραμένουν στη χώρα όσο και για εμάς.

Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά, η αναφορά του υπουργού για τη χρηματοδότηση των δήμων που πλήττονται από το προσφυγικό ερμηνεύεται σαν προσπάθεια να εξομαλυνθεί το κλίμα σύγκρουσης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στην άρνηση των νησιωτών να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά, είχε τονίσει ότι αν δεν μας δώσουν χώρους θα τους βρούμε για να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ωστόσο οι τοπικές αρχές εμφανίζονται καχύποπτες όσον αφορά στην τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες «που θα δείχνουν διάθεση συνεργασίας».

Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. ενόψει του σημερινού συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, απέστειλε χθες ο κ. Μουζάλας στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθεί ειδικός πληθυσμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Στην επιστολή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υπουργός τονίζει την ανάγκη «επανεξέτασης και υλοποίησης της ελληνικής πρότασης για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή