«Χωρίς δημιουργικότητα, δεν υπάρχει καινοτομία και ανταγωνιστικότητα»

«Χωρίς δημιουργικότητα, δεν υπάρχει καινοτομία και ανταγωνιστικότητα»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Μαραγκού, Διευθύντρια του International Honors Program του Deree, μιλάει για το – μοναδικό στην Ελλάδα – προπτυχιακό πρόγραμμα Αριστείας.

«Ανθρώπινη συνείδηση: Από τον εγκέφαλο στην υποκειμενικότητα», «Άβαταρς, cyborgs και εικονικές πραγματικότητες», «Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας: Κατασκευάζοντας σύγχρονα citiscapes» …Θα μπορούσαν να είναι τίτλοι φιλμ επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ενδεικτικά μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές του μοναδικού προπτυχιακού προγράμματος Αριστείας που λειτουργεί στην Ελλάδα, του International Honors Program που προσφέρεται από το Deree – The American College of Greece.

Ο όρος “Honors Program” αφορά σε ένα εξειδικευμένο, διεπιστημονικό πρόγραμμα Αριστείας που αποτελεί θεσμό στα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια. Δίνει τη δυνατότητα σε άριστους φοιτητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να διερευνήσουν σφαιρικά το αντικείμενο της γνώσης. Μιλήσαμε με την ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος του Deree, Δρ. Έλενα Μαραγκού, που μας εξήγησε τι προσφέρει στους φοιτητές η συμμετοχή στο International Honors Program πέρα από τη γνώση και πώς ένα πρόγραμμα αριστείας προωθεί και επιβραβεύει τη δημιουργικότητα.

«Χωρίς δημιουργικότητα, δεν υπάρχει καινοτομία και  ανταγωνιστικότητα»-1

«Στο πρόγραμμα Αριστείας, οι φοιτητές παρακολουθούν κάποια ιδιαίτερα μαθήματα γενικής παιδείας, ως μέρος του πτυχίου τους. Τα μαθήματα αυτά είναι έντονα διεπιστημονικά και διδάσκονται σαν σεμινάρια, με εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνικών διαδραστικής διδασκαλίας, σε τάξεις που δεν ξεπερνούν τους 12-14 φοιτητές» σημειώνει η Δρ. Μαραγκού, επεξηγώντας περαιτέρω το ιδιαίτερο περιεχόμενο των μαθημάτων: «Είναι σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν τα παιδιά να επανεξετάσουν πεποιθήσεις τους και να αναπτύξουν μια κριτική στάση απέναντι σε αυτό που προσδιορίζεται ως ‘πραγματικό’ και ‘επιθυμητό’ στη σημερινή κοινωνία. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν την δημιουργικότητά τους. Δίνουμε έμφαση στην δημιουργικότητα γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, αλλά και γιατί, όπως δείχνει η έρευνα, η δημιουργικότητα είναι συνώνυμη με την κριτική ικανότητα».

Σε κάθε μάθημα Αριστείας που συμμετέχουν, οι φοιτητές καλούνται – πέραν των συμβατικών εργασιών – να παράξουν ένα δημιουργικό project με το οποίο εκφράζουν την ατομική τους προσέγγιση στο θέμα που μελετούν. Art installations, ψηφιακές εφαρμογές, ζωγραφική και φωτογραφίες, ταινίες μικρού μήκους, δημιουργική γραφή: τα παιδιά ξαφνιάζουν ευχάριστα με την τόλμη, την πρωτοτυπία και την ποιότητα των έργων, μας λέει η Δρ. Μαραγκού.

Σε μία εποχή κατά την οποία η αριστεία αμφισβητείται ως έννοια, ένα τέτοιο πρόγραμμα «δεν είναι συνώνυμο με την αρνητική διάκριση, αλλά προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους καλούς φοιτητές μέσω της αναγνώρισης και της ανάδειξης των ταλέντων τους», σημειώνει η Δρ. Μαραγκού συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον (σ.σ. του Deree), όπου προσφέρονται ευκαιρίες σε όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή τους επίδοση. «Αν και οι περισσότεροι φοιτητές μας έχουν υψηλό βαθμό στο απολυτήριο ή σε σχολές του δημόσιου πανεπιστημίου όπου φοιτούν παράλληλα, αυτό δεν είναι απόλυτο κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα. Η επιλογή γίνεται με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση μετά τον πρώτο χρόνο σπουδών τους εδώ. Έτσι, δεχόμαστε φοιτητές οι οποίοι, αν και με χαμηλότερο βαθμό απολυτηρίου, ανέπτυξαν κίνητρο για μάθηση και τρόπο να εκδηλώσουν τις ικανότητές τους μέσα στο Deree», εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος, δίνοντας μία πιο ελεύθερη και δημιουργική «απόδοση» στον όρο «αριστεία».

«Χωρίς δημιουργικότητα, δεν υπάρχει καινοτομία και  ανταγωνιστικότητα»-2

Φυσικά, οι – περίπου 160 – φοιτητές του προγράμματος έχουν να κερδίσουν πολλά από τη συμμετοχή τους σε αυτό. Κατ’ αρχήν, λαμβάνουν υποτροφία ύψους 35-50% των διδάκτρων, ανάλογα με τη βαθμολογία τους. Επιπλέον, ο διεπιστημονικός χαρακτήρας αντανακλάται και στο φοιτητικό σώμα του προγράμματος με εξαιρετικά οφέλη, όπως υπογραμμίζει η Δρ. Μαραγκού: «Οι φοιτητές προέρχονται από διαφορετικές σχολές και φέρνουν μαζί τους διαφορετικές δεξιότητες, ακόμα και τρόπους σκέψεις—η συνύπαρξη τους σε κοινά μαθήματα πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για γόνιμη αλληλεπίδραση και ουσιαστική μάθηση». Τέλος, οι φοιτητές συντάσσουν διπλωματική εργασία, η οποία έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εισάγει τα παιδιά στην διαδικασία μεταπτυχιακής διατριβής, συμπεριλαμβανομένης και της προφορικής υποστήριξης μπροστά σε μια επιτροπή καθηγητών.

Έχει όμως η αριστεία …αντίκρισμα; Η Δρ. Μαραγκού μας το επιβεβαιώνει μέσα από success stories αποφοίτων του προγράμματος. «Με μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας, έχουμε ήδη κατορθώσει να έχουμε τα πρώτα δείγματα ερευνητικής δουλειάς των φοιτητών: 5 δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά ή βιβλία και δύο παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, μια εκ των οποίων βραβεύτηκε ως η καλύτερη εργασία του συνεδρίου. Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών μας που αξιοποίησαν επαγγελματικές ευκαιρίες — π.χ. δύο φοιτήτριές μας έκαναν πρακτική άσκηση με τον Όμιλο Libra στην Νέα Υόρκη, μετά από την οποία τους έγινε πρόταση μόνιμης εργασίας. Άλλοι φοιτητές έχουν οργανώσει μια ομάδα η οποία έφτιαξε μια πολύ επιτυχημένη online εφαρμογή, ενώ πολλοί διεκδίκησαν θέσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές».

Ίσως τελικά, το πρόγραμμα Αριστείας του Deree θα έπρεπε να λέγεται έτσι, όχι γιατί επιβραβεύει την αριστεία αλλά κυρίως γιατί τη δημιουργεί και τη διευρύνει, δίνοντάς της την έννοια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της σφαιρικής γνώσης.

Μάθετε περισσότερα για το International Honors Program του Deree εδώ.

Έναρξη μαθημάτων: 16 Ιανουαρίου, 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή