ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχίες από την ανοδική ροή μεταναστών

Ανησυχίες από την ανοδική ροή μεταναστών

Λιγότεροι πρόσφυγες και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν πλέον από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, όπου λειτουργούν hotspots. Χθες τα ξημερώματα, έφθασαν 141 άτομα στη Λέσβο και 66 στη Χίο, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Αφρική, ενώ 117 Πακιστανοί που επέβαιναν σε δύο κότερα αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο. Συνελήφθησαν και οι διακινητές ουκρανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ροές των Αφρικανών συνδέονται με το άνοιγμα ενός μέχρι πρότινος κλειστού καταυλισμού στη ΒΔ Τουρκία. Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πρόκειται για πληθυσμούς που δεν εντάσσονται στις συμφωνίες μετεγκατάστασης και άρα θα πρέπει άμεσα να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Oμως οι διαδικασίες για την επαναπροώθησή τους προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εφόσον καταθέτουν αίτημα ασύλου, ενώ συχνά, κατά τη διάρκεια της αναμονής, γνωρίζοντας ότι η απάντηση θα είναι αρνητική, εξαφανίζονται.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή του προς την Ε.Ε., ζητεί να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες ομάδες σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα έως ότου ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες κλειστές δομές στα νησιά. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά», αναφέρει. «Ορισμένοι από τους μετανάστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, που έφθασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Xωρίς προκατάληψη για την εφαρμογή της συμφωνίας, όλοι οι εν λόγω μετανάστες (περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής) θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία (μέσω των νησιών) το συντομότερο, αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου. Αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο, έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά εξοπλιστούν με τις απαραίτητες κλειστές δομές».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι οικονομικοί μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία) εμφανίζουν συχνά παραβατική συμπεριφορά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν. «Πρόκειται για άντρες μικρής ηλικίας που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη». Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν χθες ότι η άφιξη άνω των 300 μεταναστών μέσα σε μία ημέρα δεν φανερώνει απαραίτητα αξιοσημείωτη αλλαγή όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. «Τον τελευταίο μήνα, ο μέσος όρος των καθημερινών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών είναι 93 άτομα, οπότε δεν εκτιμούμε ότι αντιμετωπίζουμε μια αύξηση που σηματοδοτεί αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τη συμφωνία».