Νέοι, μορφωμένοι και… παρασκευαστές αναβολικών

Νέοι, μορφωμένοι και… παρασκευαστές αναβολικών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μάνατζερ ποδοσφαιριστών και ένα αθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκης εμπλέκονται στην υπόθεση παρασκευής και διακίνησης αναβολικών που έφερε στο φως έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Ο πρώτος διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, είχε αρχηγικό ρόλο στη δράση του δικτύου, ενώ εμφανίζεται σε κατάλογο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) με τους εγκεκριμένους «διαμεσολαβητές μετεγγραφών» (μάνατζερ) ποδοσφαιριστών. Το αθλητικό σωματείο, αντίστοιχα, έχει την έδρα του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εχει συμμετάσχει με αθλητές του και έχει διοργανώσει πανελλήνιους αγώνες σωματικής διάπλασης (body building).

H έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησε όταν υπάλληλοι εταιρείας κούριερ εντόπισαν δέμα με απαγορευμένες αναβολικές ουσίες και ενημέρωσαν την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα (με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών), στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν αρχικά ένα παρασκευαστήριο αναβολικών επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στον Αγιο Δημήτριο, και μια αποθήκη στην οδό Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι. Από τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων και την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα προέκυψε ότι στο δίκτυο των αναβολικών συμμετείχαν συνολικά δώδεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Ο τελευταίος αγόραζε από τους συλληφθέντες και κατανάλωνε αναβολικά, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση ενημέρωσε τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος για τις κινήσεις ενός μυστικού αστυνομικού που μετείχε στην παρακολούθηση μελών της σπείρας.

Η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει αρχηγικό ρόλο σε δύο από τους συλληφθέντες, ενώ στον στενό «πυρήνα» του δικτύου μετείχαν πέντε ακόμα άτομα, όλοι τους πτυχιούχοι ανωτάτης εκπαίδευσης. Ρόλο μεσαζόντων (dealer) είχαν δύο πρώην αθλητές body building. Επισκέπτονταν γυμναστήρια της δυτικής Αττικής (Περιστέρι, Αιγάλεω) και του κέντρου της Αθήνας, όπου διέθεταν την «πραμάτεια» τους. Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Μανώλης Πλουμής, οι συλληφθέντες αγόραζαν μέσω Διαδικτύου πρώτες ύλες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα. Στη συνέχεια, ακολουθώντας πιστά οδηγίες που είχαν βρει στο Ιντερνετ, παρασκεύαζαν τα αναβολικά και τα συσκεύαζαν είτε σε καρτέλες χαπιών είτε σε μικρά ειδικά φιαλίδια.

Εκτός από τα γυμναστήρια, τα μέλη της σπείρας πωλούσαν τις απαγορευμένες ουσίες και σε μεμονωμένους αθλητές body building, ενώ πραγματοποιούσαν εξαγωγές σε Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βρετανία και αλλού. Υπολογίζεται ότι το διάστημα της δράσης τους έκαναν πάνω από 500 εξαγωγές δεμάτων με σκευάσματα αναβολικών. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι πελάτες του κυκλώματος που είχαν καταναλώσει αναβολικά εμφάνισαν παρενέργειες και επιπλοκές στην υγεία τους. Κατασχέθηκαν χιλιάδες σκευάσματα και πολλά χρήματα σε μετρητά, ενώ ερευνάται η σύνδεση του «εγκεφάλου» με εταιρεία offshore.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή