«Πληγή» οι αργοί ρυθμοί στα πειθαρχικά συμβούλια

«Πληγή» οι αργοί ρυθμοί στα πειθαρχικά συμβούλια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία, τις ειδικές και τις γενικές γραμματείες, με την οποία ζητεί την άμεση στελέχωση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, απέστειλε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμισης, Ολγα Γεροβασίλη. Ειδικότερα, η υπουργός ζητεί να οριστούν οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και οι διευθυντές οι οποίοι θα συμμετέχουν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων κατά την εκδίκαση υποθέσεων.

Η εγκύκλιος της κ. Γεροβασίλη εκδόθηκε λόγω συμπλήρωσης της θητείας των νυν μελών.

Η πλημμελής λειτουργία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι μία από τις παθογένειες του Δημοσίου, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλές φορές έντονη κριτική.

Η επίσπευση εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων και η απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων απετέλεσε για αρκετό καιρό ζητούμενο από την τρόικα. Η βραδύτητα απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης σε συνδυασμό με νομικά κενά και παθογένειες, όπως π.χ. ο νόμος Κατρούγκαλου, είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή επίορκων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.

Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με την κατάθεση τροπολογίας, που προέβλεπε ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν λύθηκε, καθώς τα συμβούλια συνεχίζουν να υπολειτουργούν παρά τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους των αρμοδίων υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των γενικών γραμματέων, που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών και λεπτομερή ενημέρωση ανά τρίμηνο για τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν, αλλά και αυτές που εκκρεμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή