Στη… ζώνη του υποβιβασμού η Αθήνα στην κατάταξη των ψηφιακών πόλεων

Στη… ζώνη του υποβιβασμού η Αθήνα στην κατάταξη των ψηφιακών πόλεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις θέσεις από το τέλος βρίσκεται η Αθήνα μεταξύ 60 ευρωπαϊκών πόλεων στον δείκτη EDCi (European Digital City Index – Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Πόλη), δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται η ετοιμότητα μιας περιοχής να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και δη τις νεοφυείς.

Πέρα από το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται η υστέρηση της Αθήνας και συνολικότερα της Ελλάδας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, από την ανάλυση του δείκτη προκύπτει ότι υπάρχει στη χώρα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με πολλές δεξιότητες, όμως το περιβάλλον και ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη που καταρτίζει η δεξαμενή σκέψης The Lisbon Council, η Αθήνα κατατάσσεται στην 56η θέση μεταξύ 60 πόλεων της Ευρώπης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, πόλη που επιλέγουν και αρκετές ελληνικών συμφερόντων startups ως έδρα τους, ακολουθεί η Στοκχόλμη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ. Λίγο πάνω από την Αθήνα, από την άλλη, βρίσκονται το Τορίνο και η Ρώμη, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Ζάγκρεμπ, η Ρίγα, η Βαλέτα και η Λευκωσία.

Η «αχίλλειος πτέρνα» στην περίπτωση της Αθήνας είναι φυσικά η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κριτήριο βάσει του οποίου η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατατάσσεται στην 53η θέση. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται οι όχι και τόσο προηγμένες και εκτεταμένες ψηφιακές υποδομές, με την Αθήνα να κατατάσσεται ως προς αυτό το κριτήριο στην 56η θέση.

Σύμφωνα με το Lisbon Council, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα παρατηρείται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατοχής ηλεκτρονικού υπολογιστή στα νοικοκυριά, ενώ χαμηλά θεωρούνται και τα ποσοστά οικιακής αλλά και επαγγελματικής ευρυζωνικής σύνδεσης.

Την πλέον χαμηλή βαθμολογία λαμβάνει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την παροχή προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις συμβουλών και γενικότερα βοήθειας υπό τη μορφή mentoring. Αν και έχουν αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια της κρίσης σχετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα αυτή της Endeavour Greece, προφανώς δεν επαρκούν, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δικτύωση των επιχειρήσεων.

Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί και ταυτόχρονα κατάρα της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικότερα; Οι πολλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εγκαταλείπει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. Η Αθήνα ως προς αυτό το κριτήριο κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 60 πόλεων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, ακριβώς για τις ειδικότητες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες (web developer κ.ά.), η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η θέση, προφανώς λόγω των χαμηλών συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη αμοιβών ακόμη και σε αυτές τις ειδικότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή