Κλίμα σύγχυσης στη Δικαιοσύνη

Κλίμα σύγχυσης στη Δικαιοσύνη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα βλέμματα στραμμένα στον Αρειο Πάγο, που αναμένεται να εκδικάσει τις επόμενες ημέρες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Αγκυρα, η ελληνική δικαιοσύνη διχάστηκε εκδίδοντας αντιφατικές αποφάσεις, ενώ η εισαγγελική αρχή κράτησε ενιαία στάση τασσόμενη σταθερά υπέρ της μη έκδοσης.

Το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκε για αμετάκλητη κρίση η υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, θα εκδικάσει τις εφέσεις εντός της προσεχούς εβδομάδος. Από αυτές, δύο άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας για τις αποφάσεις περί μη εκδόσεως για πέντε από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς και μία οι τρεις που έχασαν στο Εφετείο τη δίκη.

Πάντως, η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών για τμηματική εκδίκαση των αιτημάτων των τουρκικών αρχών –έγιναν τρεις ξεχωριστές δίκες– οδήγησε, όπως σχολίαζαν δικαστικές πηγές, στην έκδοση διαφορετικών και αντιφατικών αποφάσεων, καθώς δύο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν «όχι» στην έκδοση ενώ ένα έκρινε το αντίθετο, προκαλώντας σύγχυση για την αντιμετώπιση του όλου θέματος από τη Δικαιοσύνη.

Δικαστικές πηγές, εκ των υστέρων, εκτιμούσαν ότι η ενδεδειγμένη διαδικασία θα ήταν να γίνει μια δίκη για όλους, αφού και οι οκτώ αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες και την έκδοσή τους ζητούν οι τουρκικές αρχές για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού και άλλες έκνομες ενέργειες, τις οποίες οι ίδιοι αρνούνται.

Πληροφορίες της «Κ», από δικαστικές πηγές που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες, ανέφεραν ότι πέρα από τη δικαστική κρίση για το αίτημα των τουρκικών αρχών περί έκδοσης των οκτώ, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι διαδικασίες για τα αιτήματα που έχουν υποβάλει –όλοι– για παροχή ασύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους επτά από αυτούς η διαδικασία του ασύλου έχει περάσει ήδη στο δεύτερο στάδιο και εκκρεμεί ενώπιον ειδικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν πρόσφατα με νόμο και αποτελούνται κατά πλειοψηφία από διοικητικούς δικαστές. Μόνον για έναν από αυτούς η υπόθεση για το άσυλο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Ο νέος νόμος

Με βάση τον νέο νόμο που ισχύει από το περασμένο καλοκαίρι και τις διαδικασίες που προβλέπει, δεν αναμένεται η διαδικασία για τους οκτώ αξιωματικούς να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, καθώς έχουν τη δυνατότητα –μετά και τη δευτεροβάθμια κρίση– να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο, φθάνοντας έως και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή