Εμφυλίου συνέχεια στους κόλπους της Δικαιοσύνης

Εμφυλίου συνέχεια στους κόλπους της Δικαιοσύνης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στην οποία παρέστησαν, για πρώτη φορά, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πλήθος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, συνεχίζονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις με ανακοινώσεις και βολές τόσο από την νεοιδρυθείσα δικαστική ένωση «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών» που εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητες» σε βάρος της επιθέσεις, όσο και από την δημόσια τοποθέτηση πέντε μελών του Προεδρείου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων που αναφέρονται σε  αντιδημοκρατικές πρακτικές και καταγγέλλουν φαινόμενα ασύμβατα με τη λειτουργία της Ενώσεως.

Καταρχήν σε ότι αφορά τη νέα δικαστική ένωση, με την ανακοίνωση της αποκρούει τα όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση του Σαββάτου όπου η ίδρυση της χαρακτηρίστηκε  διασπαστική, και διαμαρτύρεται ακόμα και για τις θέσεις που προσφέρθηκαν στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των δικαστών, κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική τους θέση.

«Επίσης ο απρεπής τρόπος και η έλλειψη σεβασμού προς την θεσμική θέση των επί κεφαλής της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, είναι αποδοκιμαστέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται  ότι «και τούτο διότι οι τρεις πολιτειακές εξουσίες είναι ισότιμες και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούνται να κατέχουν τις θέσεις καθώς και τη σειρά στις ομιλίες τους αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής. Αυτό τηρείτο πάντοτε και από όλα τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων».

Παράλληλα με ανακοίνωσή τους, πέντε μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλούν «για πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις», γεγονός που όπως αναφέρουν «δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης».

Στην σκληρή ανακοίνωση, η οποία φέρει τη υπογραφή των Χρήστου Τζανερρίκου, Προέδρου Εφετών, Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη, Ευάγγελου Κασαλιά, Αντεισαγγελέα Εφετών, Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη και Σταματίας Γκαρά-Δημουλέα, Ειρηνοδίκη, γίνεται επίσης λόγος για «αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές ενέργειες» και καυτηριάζεται το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορου Σεβαστίδη στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου «αναλώθηκε»  για να πείσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστικό Σώμα, είναι η ίδρυση της νέας Ένωσης και ότι το αίτημα μεγάλου αριθμού συναδέλφων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι «αντισυνταγματικό…» .

Όπως επισημαίνουν, οι ενέργειες του «δήθεν ενωτικού Προεδρείου», όπως το αποκαλούν, «πλήττουν την εικόνα της Ένωσής μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της» και παραθέτουν σειρά ενεργειών τις οποίες χαρακτηρίζουν «αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές». «Η επιθετικότητα και η σύγκρουση με τους Ανώτατους και Ανώτερους Δικαστές μόνο σε βλάβη όλων των συναδέλφων μπορεί να καταλήξει, αφού η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν» αναφέρουν.

Επιπλέον την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  Δημήτρη Ασπρογέρακα προκάλεσε το γεγονός ότι δεν του δόθηκε αυτοτελώς ο λόγος στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , υπό τη θεσμική του ιδιότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση χωρίς να απευθύνει χαιρετισμό, τ τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη Ένωση, η Ενωση Εισαγγελέων και ότι εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της» .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή