Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί ομοιότητες

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί ομοιότητες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοιότητες με πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες στο κέντρο της πρωτεύουσας ερευνά η αστυνομία για να καταλήξει στην ταυτότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης –χθες τα ξημερώματα– στο υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου. Κλειδί στην έρευνα είναι τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, που δεν εξερράγη και περισυνελέγη σχεδόν άθικτος από τους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ. Προκειμένου μάλιστα η βόμβα να μεταφερθεί κατά το δυνατόν ανέπαφη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για σχολαστική εξερεύνηση, οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) προχώρησαν με τη χρήση ειδικού ρομπότ σε τρεις ελεγχόμενες και μικρής ισχύος εκρήξεις για να διασπάσουν τον μηχανισμό, δίχως όμως να καταστρέψουν τυχόν ευρήματα.

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε πλαστικό δοχείο-βαρελάκι χωρητικότητας πέντε λίτρων. Αποτελείτο από αμμωνιοδυναμίτιδα αναμεμειγμένη με μικρότερη ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας, ρολόι και πυροκροτητές. Η βόμβα, που ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί στις 2 π.μ., δεν εξερράγη όχι εξαιτίας αστοχίας υλικού αλλά λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν ομοιότητες του χθεσινού περιστατικού με τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος, τον Νοέμβριο του 2015, και δευτερευόντως με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου στην οδό Ιπποκράτους. Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο του ΣΕΒ είχε αναλάβει η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο του συνδέσμου, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Ξενοφώντος, καθώς και στο κτίριο της πρεσβείας της Κύπρου. Αντίστοιχης ισχύος θα ήταν η έκρηξη έξω από το υπουργείο Εργασίας, σε περίπτωση που η βόμβα εκρήγνυτο. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι της εισαγγελέως είχαν αναλάβει μέσα από τη φυλακή τα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Μάλιστα, στο κείμενο ανάληψης ευθύνης που είχαν δημοσιεύσει στο Athens Indymedia είχαν προαναγγείλει νέα «τρομο-καμπάνια», με κωδική ονομασία «Νέμεσις».

Οι δράστες της χθεσινής απόπειρας είχαν κρύψει τη βόμβα μέσα σε σακίδιο, το οποίο κρέμασαν σε κάγκελο του πεζοδρομίου ακριβώς μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετέβησαν και αποχώρησαν από το σημείο με αυτοκίνητο, δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τον αστυνομικό-σκοπό που εκτελούσε υπηρεσία. Στη 1.20 π.μ. τηλεφώνησαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προειδοποίησαν για την ύπαρξη βόμβας στην είσοδο του υπουργείου. Αστυνομικοί από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ επικοινώνησαν με τον αστυνομικό-σκοπό ζητώντας του να επιβεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχει σακίδιο στην είσοδο του υπουργείου. Εκείνος, αφού έλεγξε το σημείο, απάντησε θετικά. Η περιοχή αποκλείστηκε και μετά τη συμπλήρωση του χρονικού περιθωρίου των 40 λεπτών ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάσπασης και περισυλλογής του μηχανισμού. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ανώτατοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ είχαν, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, ενισχύσει τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ με σήμα τους είχαν ζητήσει από τους αστυνομικούς που μετέχουν στη προστασία στόχων και επισήμων να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή