Μουζάλας για δημοσίευμα Spiegel: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση των συνόρων της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ

Μουζάλας για δημοσίευμα Spiegel: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση των συνόρων της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Σεπτέμβριο να αναπτυχθεί η Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας, σε αντίθεση μάλιστα με αναφορές του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι η ενίσχυση των συνόρων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ γίνεται εξαιτίας του κινδύνου να ακυρωθεί η προσφυγική συμφωνία από την Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας εξηγεί ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «της προσπάθειάς μας να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες». Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel, ο υπουργός απαντά: «Ναι βεβαίως και ισχύει και μου κάνει εντύπωση που αυτό το ζήτημα ανακινήθηκε. Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel

Η ΕΕ προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα.

Σε ανταπόκρισή της από την Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι:

«Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό.

Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία

Σύμφωνα με το Spiegel Online έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές. Η πρώτη με την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία «Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η αποστολή προβλέπει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας ο γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.

Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του «περιορισμού» των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδίδονταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η ΕΕ θα δυσκολεύονταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή