«Δεν ανεχόμαστε άλλο το βάρος του προσφυγικού»

«Δεν ανεχόμαστε άλλο το βάρος του προσφυγικού»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια και τραυματισμοί σημειώθηκαν ακόμα μία φορά στη Χίο, η οποία το τελευταίο τριήμερο υποδέχτηκε 162 πρόσφυγες και μετανάστες. Το κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας της τοπικής κοινωνίας επιτείνεται και δεν αμβλύνθηκε ούτε μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για αναβολή της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Χαρακτηριστικά, τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για ψεύτικα ανταλλάγματα και «παροχές» ζητώντας τα «πέντε νησιά του Αιγαίου» να μη σηκώσουν τη μεταναστευτική κρίση όλης της Ευρώπης. Μάλιστα, συνδυάζουν το μεταναστευτικό – προσφυγικό με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της κυριαρχίας σε πολλά ελληνικά νησιά. «Ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών, με την πολιτική που ακολουθείται από το υπουργείο, δημιουργεί συνθήκες ομηρίας των νησιών, ενισχύοντας τις επιδιώξεις της γείτονας χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Aγώνα (στην οποία συμμετέχουν φορείς, κάτοικοι αλλά και επιχειρηματίες του νησιού) τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να αποδεχτούν την κατάσταση παθητικά «φοβούμενοι ότι οι γνωστοί κύκλοι θα μας χαρακτηρίσουν ακραίους». Συνολικά από την προηγούμενη Παρασκευή στα ελληνικά νησιά έφθασαν 447 άτομα από την Τουρκία, οπότε οι εγκλωβισμένοι φτάνουν πλέον τους 16.673.

Πετροπόλεμος ξέσπασε ξαφνικά την Κυριακή ανάμεσα σε μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων που είχαν βγει από τον καταυλισμό της Σούδας. Οι συγκρούσεις κλιμακώνονταν απουσία αστυνομικής δύναμης και όσοι βρίσκονταν στο σημείο έτρεχαν πανικόβλητοι, όταν ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή, όπως αναφέρει τοπικό μέσο ενημέρωσης, έριξε πυροβολισμούς με καραμπίνα στον αέρα προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο ιδιοκτήτης αναμένεται, πάντως, τις επόμενες ημέρες να οδηγηθεί στον εισαγγελέα εφόσον η χρήση όπλου για εκφοβισμό είναι παράνομη.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σε έκθεσή της αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Τονίζει τις διαπιστώσεις της οργάνωσης Human Rights Watch, ότι η αστυνομία δεν προστατεύει τους ανθρώπους εντός – αλλά και εκτός– των hotspots από τα συχνά περιστατικά βίας. «Και στη Σάμο, και στη Χίο και στη Λέσβο δεν υπάρχει διαχωρισμός αντρών – γυναικών, ενώ επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες και υπερβολικός συνωστισμός. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα επισφαλή για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η ΕΕΔΑ δημοσιοποίησε χθες τα συμπεράσματά της από σειρά επισκέψεων σε έξι κέντρα φιλοξενίας (Ελαιώνας, Σκαραμαγκάς, Σχιστό, Ελληνικό και στην Κω) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συνθήκες σε κάθε ένα από τα κέντρα διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο το γενικό συμπέρασμα της ΕΕΔΑ, που αναφέρεται σε εξαιρετικά διαφορετικές και άνισες συνθήκες διαμονής στους καταυλισμούς, ισχύει. Ενδεικτικά, δεν έχουν καμία σχέση τόσο οι συνθήκες διαμονής όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον Ελαιώνα σε σχέση με το Ελληνικό. Σημειώνουν επίσης ότι η κατάσταση είναι επισφαλής στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχει σημαντική αστυνομική δύναμη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά παραβατικές συμπεριφορές. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της ΕΕΔΑ τονίζουν ότι πολλές φορές οι φιλοξενούμενοι εγκαταλείπουν τον χώρο φιλοξενίας και στη συνέχεια παραχωρούν ή και υπενοικιάζουν το μέρος όπου στεγάζονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή