ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενα λάθος σαμποτάρει τις προσλήψεις στο ΕΣΥ

ena-lathos-sampotarei-tis-proslipseis-sto-esy-2165411

«Είμαι από τους “τολμηρούς ανόητους” που παραιτήθηκαν από μόνιμη θέση επιμελητή ΕΣΥ –λόγω του γνωστού περιορισμού που προβλέπεται από τον νόμο 4368– για να διεκδικήσουν νέα μόνιμη θέση από τις 760 που προκηρύχθηκαν το καλοκαίρι». Mε τον τρόπο αυτόν ξεκινάει επιστολή-καταγγελία καρδιολόγου υποψηφίου για μία θέση στο ΕΣΥ, που δηλώνει εξαπατημένος από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Αυτός, όπως και δεκάδες άλλοι γιατροί έχουν πέσει θύματα ενός «λάθους» στην τοποθέτηση εισηγητών στα συμβούλια προσλήψεων-κρίσεων γιατρών στα νοσοκομεία, από τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες, που με την «γκάφα» αυτή βάζουν τρικλοποδιά στις όποιες λίγες προσλήψεις γίνονται στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Ο συγκεκριμένος γιατρός –που έπρεπε να παραιτηθεί για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για άλλο νοσοκομείο από αυτό που υπηρετεί– υπέβαλε τον περασμένο Ιούνιο αίτηση σε δύο θέσεις σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Τρεις μήνες μετά, η υπεύθυνη 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όρισε εισηγητές για τις κρίσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ένας εισηγητής ήταν συντονιστής διευθυντής και εκεί ακριβώς βρίσκεται το λάθος. Οι διατάξεις νόμου που διέπουν τη διαδικασία ορίζουν ότι εισηγητές μπορούν να είναι μόνο γιατροί της βαθμίδας του διευθυντή. Το ίδιο, μάλιστα, αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου με οδηγίες για τη συγκρότηση των συμβουλίων κρίσεων, η οποία είχε αποσταλεί στις ΥΠΕ τον Απρίλιο, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα! Αρχές Δεκεμβρίου, ο καρδιολόγος ενημερώθηκε ότι η μέχρι τώρα διαδικασία ακυρώνεται λόγω αυτού του λάθους. Το πρόβλημα αφορά πολλά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, όπου το υπουργείο επέστρεψε φακέλους έτοιμους για διορισμό, με τη δικαιολογία ότι η κρίση δεν έγινε σύννομα γιατί εισηγητής ήταν συντονιστής διευθυντής. Οι σχετικές καταγγελίες από υποψηφίους στα συνδικαλιστικά όργανα συγκεντρώνονται κατά δεκάδες. Το ίδιο παρατηρείται και στη νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου απευθύνονται γιατροί καταγγέλλοντας το «πάγωμα» των διορισμών τους. Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοσοκομεία είναι στο όριο της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και οι νέοι επιστήμονες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό λόγω ανεργίας.

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε χθες στις ΥΠΕ της χώρας νέα εγκύκλιο, με την οποία, αφού επισημαίνει το λάθος στη συγκρότηση των συμβουλίων προσλήψεων-κρίσεων και τον ορισμό των εισηγητών, τους ζητεί να προχωρήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα στην επανάληψη των κρίσεων στις περιπτώσεις όπου οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί αλλά ο διορισμός δεν μπορούσε να γίνει λόγω του λάθους, αλλά και να πραγματοποιηθεί εκ νέου νόμιμη συγκρότηση σε όσες περιπτώσεις έχουν οριστεί ως εισηγητές συντονιστές διευθυντές.

Δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν το λάθος σκόπιμο, προκειμένου να καθυστερούν οι προσλήψεις, με το υπουργείο να απαντά ότι «η κριτική για σκόπιμο λάθος προσβάλλει τη νοημοσύνη των γιατρών». Πάντως, ο καρδιολόγος, κλείνοντας την επιστολή-καταγγελία του, επισημαίνει: «Φοβάμαι ότι το θέμα αφορά δεκάδες συναδέλφους που μας εξαπάτησαν και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να κάνει διορισμούς μονίμων, επικαλούμενη αστεία προσχήματα, εμπαίζοντάς μας προκλητικά».