Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas ο Προκόπης Παυλόπουλος

Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas ο Προκόπης Παυλόπουλος

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II Pantheon- Assas αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Στον ευχαριστήριο λόγο του στο Παρίσι, ο κ. Παυλόπουλος επικεντρώθηκε σε ζητήματα συγκριτικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στον απαιτούμενο βαθμό η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παράγει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια και το ότι συνυπάρχουν, παραλλήλως, η ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οι επιμέρους εθνικές έννομες τάξεις», σημείωσε κατά την ομιλία του.

«Αυτό αφήνει ανοιχτό το ζήτημα ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ των έννομων αυτών τάξεων, πράγμα που έχει αποφευχθεί κυρίως χάρις στην νομολογιακή υπευθυνότητα τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όσο και των Εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Για όσο χρόνο λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την σημερινή της μορφή, μιά οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τους ως προς το ποιο προέχει από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, και, από την πλευρά των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων», είπε ο κ Παυλόπουλος.

«Αυτή η "μέση οδός" μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις και, φυσικά, αντιστρόφως- ως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή