Με το Ι.Χ. που βρέθηκε καμένο μεταφέρθηκε η βόμβα

Με το Ι.Χ. που βρέθηκε καμένο μεταφέρθηκε η βόμβα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας επί της οδό Σταδίου συσχετίζεται το αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα Εξάρχεια.

Πρόκειται για ένα Τοyota Yaris, που είχε κλαπεί πριν από περίπου ένα χρόνο. Εφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε ιδίου τύπου και ιδίου χρώματος αυτοκίνητο, για το οποίο ωστόσο δεν είχε δηλωθεί κλοπή. Εντοπίστηκε στη 1.30 π.μ. επί της οδού Μεταξά στα Εξάρχεια, έπειτα από «σήμα» για πυρκαγιά στην Πυροσβεστική. Δέκα λεπτά νωρίτερα οι δράστες της απόπειρας επίθεσης είχαν τηλεφωνήσει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προειδοποιήσει για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο του υπουργείου.

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων (τοποθέτηση βόμβας – προειδοποιητικό τηλεφώνημα – πυρπόληση Ι.Χ.), όπως και τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να σταθμεύει προσωρινά σε εσοχή του πεζοδρομίου, μπροστά στο υπουργείο, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι με το καμένο Toyota μεταφέρθηκε η βόμβα που ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί στις 2 π.μ. έξω από το κυβερνητικό κτίριο.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε πλαστικό δοχείο-βαρελάκι χωρητικότητας 5 λίτρων. Αποτελείτο από εκρηκτική ύλη (μείγμα αμμωνιοδυναμίτιδας με ζελατοδυναμίτιδα), ρολόι και αυτοσχέδιους ηλεκτρονικούς πυροκροτητές.

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα σε σακίδιο, το οποίο είχαν δέσει πάνω στο κάγκελο του πεζοδρομίου με λουκέτο μηχανής, ώστε να μην είναι δυνατή η μετατόπισή του από κάποιον περαστικό. Αρμόδιοι αστυνομικοί ερευνούν ομοιότητες του προχθεσινού περιστατικού με τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος, τον Νοέμβριο του 2015 – την είχε αναλάβει η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο του συνδέσμου, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Ξενοφώντος, καθώς και στο κτίριο της πρεσβείας της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, πάντως, εντοπίζουν ομοιότητες (επιλογή του στόχου, χαρακτηριστικά της βόμβας) με ενέργειες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», που εξαρθρώθηκε την άνοιξη του 2010 και έκτοτε επανεμφανίστηκε μία μόλις φορά με τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της ΤτΕ, το 2014.

Σημειώνεται ότι η καταδικασμένη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα Πόλα Ρούπα εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη, ενώ από κοινού με συνεργούς της φέρεται –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– να έχει πρόσφατα διαπράξει ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή