Κοινωνικό Πλυντήριο για απόρους

Κοινωνικό Πλυντήριο για απόρους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε νέες αιτήσεις δέχεται καθημερινά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), που υποστηρίζει άτομα και οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του Κέντρου φθάνουν τις 10.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 26.000 άτομα εκ των οποίων τα 5.500 παιδιά, εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις οι δικαιούχοι εκπροσωπούν και οικογένειες. Ωστόσο, όπως εκτιμά η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κ. Ελένη Κατσούλη, είναι πιθανό ο αριθμός των δικαιούχων στο τέλος του χρόνου, που θα πραγματοποιηθεί απογραφή, να έχει αυξηθεί εφόσον νέες αιτήσεις από πολίτες που χρειάζονται βοήθεια κατατίθενται καθημερινά. «Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που εκτός από αδυναμία σίτισης δεν έχουν ρεύμα ή νερό. Επειδή έχουμε όλο το ιστορικό των οικογενειών που απευθύνονται στον ΚΥΑΔΑ, πάνω από τους μισούς δικαιούχους έχουν μηδενικό εισόδημα», τονίζει στην «Κ» η κ. Κατσούλη.

Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί δομή (τμήμα) του ΚΥΑΔΑ και σε αυτόν απευθύνονται όσοι χρειάζονται υποστήριξη, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα. Από τις βασικές του λειτουργίες είναι να συνδέσει όσους προσφέρουν με αυτούς που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και να στηριχθεί ένα μονοπάτι αλληλοβοήθειας. Χθες ο Κόμβος απέκτησε τη δυνατότητα να προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινίασε το πρώτο Κοινωνικό Πλυντήριο, το οποίο υλοποιήθηκε και θα λειτουργεί σε συνεργασία με την EΛΑΪΣ-Unilever Hellas, που θα παρέχει και τα απαραίτητα αναλώσιμα (απορρυπαντικά).

Πέντε επαγγελματικά πλυντήρια και άλλα τόσα στεγνωτήρια λειτουργούν από χθες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και οι πολίτες δικαιούχοι του ΚΥΑΔΑ μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους. «Η μετάβαση από την απλή φιλανθρωπία στη συγκροτημένη και συστηματική αλληλεγγύη προϋποθέτει συνεχή εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών βάσει των εξατομικευμένων αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων εγκαινιάζοντας τη νέα υπηρεσία.

Με ραντεβού

Το Κοινωνικό Πλυντήριο έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει πιλοτικά, με ραντεβού από το πρωί στις 9 έως τις 2 το μεσημέρι. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω του Κόμβου και οι δικαιούχοι θα τοποθετούν τα ρούχα τους μέσα σε ειδικό διχτάκι, το οποίο στη συνέχεια θα παραδίδουν στο προσωπικό της δομής. Δύο ώρες μετά προβλέπεται η παραλαβή των ρούχων. Το Κοινωνικό Πλυντήριο αρχικά θα μπορεί να πραγματοποιεί 20 πλύσεις καθημερινά. Εφόσον όμως προκύψει ανάγκη υπάρχει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή