Kατά των νέων μέτρων οι φαρμακοβιομήχανοι

Kατά των νέων μέτρων οι φαρμακοβιομήχανοι

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «φαρμακευτική φτωχοποίηση» των Ελλήνων ασθενών προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που αντιδρά στα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, η εφαρμογή των νέων μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση έως και τεσσάρων ετών στην είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα με χαμένο τον Ελληνα ασθενή και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας προωθεί ως προϋπόθεση για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ νέων φαρμάκων, αυτά να αποζημιώνονται σε 14 χώρες της Ε.Ε. (επτά να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας), γεγονός που σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ θα καθυστερήσει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Επιπλέον, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης ύψους 25% στην τιμή κάθε νέου φάρμακου που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Απαντώντας στον ΣΦΕΕ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος». Επισήμανε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν από την οριστικοποίηση των μέτρων, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει οι εταιρείες «να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή