Νεκρός ο Γάλλος στρατολόγος του Ι.Κ.

Νεκρός ο Γάλλος στρατολόγος του Ι.Κ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της Συρίας έπεσε ο Walid Hammam, μέλος του «πυρήνα τζιχαντιστών της Αθήνας». Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου.

Τον 32χρονο Γάλλο είχαν εντοπίσει –τον Ιανουάριο του 2015– μαζί με τον 34χρονο Αλγερινό Omar Damache, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα στο Παγκράτι. Η προσαγωγή των δύο ανδρών είχε γίνει κατόπιν σχετικού αιτήματος της αστυνομίας του Βελγίου. Ο Hammam είχε κρατηθεί για δύο εικοσιτετράωρα στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς αρχικά οι γαλλικές αρχές δεν τον περιελάμβαναν στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ. Οταν πια αρκετές ημέρες αργότερα διαπίστωσαν ότι πρόκειται για στρατολόγο του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία, τα ίχνη του 32χρονου είχαν ήδη χαθεί. Ακολούθησαν έρευνες στη Θεσσαλονίκη, που όμως απέβησαν άκαρπες. Αντίθετα, ο Damache, συγκάτοικος του Hammam στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, συνελήφθη και μερικές ημέρες αργότερα εκδόθηκε στο Βέλγιο.

Μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι (Νοέμβριος 2015) και στις Βρυξέλλες (Μάρτιος 2016), προέκυψε ότι οι Damache και Hammam αποτελούσαν μέλη του δικτύου των τρομοκρατών που αιματοκύλισε Γαλλία και Βέλγιο. Στο διαμέρισμά τους στο Παγκράτι εξάλλου είχαν φιλοξενήσει προσωρινά τον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ, «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από απόρρητα έγγραφα των βελγικών δικαστικών αρχών, που είχε πρόσφατα δημοσιεύσει η «Κ», προέκυπτε ότι ο Ηammam, σε έλεγχο που του είχαν κάνει τo 2014 Ελληνες αστυνομικοί, είχε αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του και είχε δηλώσει Σύρος πρόσφυγας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης της Ελλάδας κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Εκτός του 32χρονου Γάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στην ίδια αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν ακόμη δύο ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους. Οι Salah Gourmat και Sammy Djedou που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συμμετείχαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. «Και οι τρεις αποτελούσαν μέλη ενός δικτύου του οποίου ηγείτο ο Boubaker al Hakim που σκοτώθηκε τη 16η Νοεμβρίου σε άλλη αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή