Καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων συνοδεία απειλών

Καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων συνοδεία απειλών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δουλειά μας το βλέπουμε πολύ συχνά. Να αναδημοσιεύονται αυτούσια ή με μικρές αλλαγές κείμενά μας από άλλα μέσα, συχνά χωρίς καμία αναφορά στην αρχική πηγή. Συνήθως, οι οχλήσεις μας έχουν αποτέλεσμα: το άρθρο «κατεβαίνει» ή προστίθεται σε αυτό παραπομπή στην πηγή. Ενίοτε πέφτουμε σε τοίχο.

Αυτό ισχυρίζεται ότι της συνέβη η Βασιλική Ιακώβου, δημιουργός της ιστοσελίδας για θέματα ατόμων με αναπηρία AMEAplus.gr, όταν επεσήμανε στον διαχειριστή έτερης ιστοσελίδας με παρόμοια θεματολογία ότι «ανεβάζει» δικό της υλικό. Οι επισημάνσεις της όχι μόνο δεν οδηγούσαν σε διόρθωση, αλλά άρχισε να δέχεται μέχρι και υβριστικά μηνύματα με την απειλή να σταματήσει. Κάπως έτσι αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Το τελευταίο πράγμα που περίμενα φτιάχνοντας το AMEAplus.gr ήταν ότι θα έπρεπε να διεκδικήσω τα αυτονόητα δικαιώματά μου, πνευματικά και όχι μόνο, ενώπιον του δικαστηρίου», λέει στην «Κ». Η Βασιλική Ιακώβου είχε την ιδέα δημιουργίας της ιστοσελίδας όταν μία μέρα πριν από τέσσερα χρόνια έψαχνε πληροφορίες για την πρόσβαση ενός αγαπημένου της προσώπου που χρησιμοποιούσε αμαξίδιο σε πλαζ της Αττικής. «Η αναζήτηση στο ελληνικό Διαδίκτυο δεν οδήγησε στις πληροφορίες που έψαχνα και κάνοντας σύγκριση με το εξωτερικό συνειδητοποίησα πόσο πίσω ήμασταν», θυμάται. Πριν από δύο χρόνια, απευθύνθηκε σε εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, η οποία τη βοήθησε στο web design. Μαζί έφτιαξαν τα λογότυπα και το promo video.

Το AMEAplus ανέβηκε στον αέρα τον περασμένο Μάρτιο. «Το σάιτ δεν έγινε με στόχο να λύσει το βιοποριστικό μου πρόβλημα, καθώς είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε ένα αντικείμενο πολυδιάστατο ως προς τη θεματολογία αλλά και τον τρόπο που ήθελα να το προσεγγίσω, με σεβασμό σε όσους θα το επισκέπτονταν. Είχα αποφασίσει να προχωρήσω βήμα βήμα με κριτήριο την αισθητική και την ποιότητα και όχι την εύκολη επισκεψιμότητα, τα χιλιάδες like κ.ο.κ.». Από την πρώτη στιγμή, όμως, παρατήρησε ότι κείμενα του σάιτ εμφανίζονταν χωρίς credit σε άλλη ιστοσελίδα, όπως συνέβη και με το βίντεο υποδοχής που είχε δημιουργήσει για το AMEAplus. «Εσείς το ξεκινήσατε με το να “κτυπάτε” τα βίντεό μας, μόνο που τεχνικά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι», της έγραψε, όταν εκείνη του ζήτησε να επικοινωνήσουν ώστε να υπάρξει συνεννόηση. «Εάν σταματήσετε εσείς θα σταματήσουμε κι εμείς να ρίχνουμε το βίντεό σας. (…) Εμείς έχουμε μια επιχείρηση που έχει επιδοτηθεί με 300.000 ευρώ και θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθούμε στην επιφάνεια και να εξαφανίσουμε τον ανταγωνισμό. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει να βάζουμε κάθε μέρα κάποιους να σας ρίχνουν τη σελίδα και τα βίντεο με αναφορές και άλλου τύπου επιθέσεις».

Η «Κ» επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε αντιγραφή από το AMEAplus. «Η πλατφόρμα μας είναι χτισμένη λέξη λέξη με κώδικα», ισχυρίστηκε. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα». Η υπόθεση συζητείται αύριο Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή