ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση Βατοπεδίου πρότεινε η εισαγγελέας

tin-athoosi-ton-katigoroymenon-stin-ypothesi-vatopedioy-proteine-i-eisaggeleas-2165801

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Κρίνα.

Η εισαγγελική λειτουργός με βάση τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.

Η κ. Κρίνα τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορουμένους 'επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.

Εξάλλου σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, η εισαγγελέας τόνισε, ότι αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Στον επίλογο της αγόρευσής της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ρόλο των δύο φερόμενων ως ηθικών αυτουργών, δηλαδή του ηγούμενου Εφραίμ και του Μοναχού Αρσένιου.

«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύεται ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιόποινων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;», είπε η κ. Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να εκδώσουν την απόφασή τους: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».