Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό – τα βασικά σημεία

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό – τα βασικά σημεία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές, σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε προ μηνός σε δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό. Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου υπήρξε αντικείμενο πολύμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, καθώς τροποποιεί νόμο του 2014. 

Το σημαντικότερο σημείο του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι ότι επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την ιεραρχία στη χωροταξία (εθνικό σχέδιο- ειδικά/ περιφερειακά χωροταξικά, τοπικός σχεδιασμός) και περιορίζει σαφώς τη δυνατότητα «a la carte» χωροταξικών ρυθμίσεων, οι οποίες δημιουργούν ένα επισφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου είναι:

• Η εθνική χωρική στρατηγική παραμένει στην κορυφή της πυραμίδας του σχεδιασμού.

• Τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια (σχεδιασμός για μια ειδική δραστηριότητα εθνικού ενδιαφέροντος, λ.χ. τουρισμού, ΑΠΕ, υδατοκαλλιεργειών, βιομηχανίας κλπ.) παραμένουν ισχυρότερα από τα περιφερειακά χωροταξικά (σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας), ωστόσο βρίσκονται σε μια καλύτερη σχέση: π.χ. τροποποιούνται για να ενσωματώσουν προτάσεις των περιφερειακών σχεδίων.

• Καταργείται η δυνατότητα τροποποίησης των ειδικών ή των περιφερειακών σχεδίων με απλή υπουργική απόφαση (ρύθμιση που είχε ξεσηκώσει τον επιστημονικό κόσμο). Εις το εξής η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται κυρίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, νέων κοινοτικών πολιτικών ή για διόρθωση σφαλμάτων.

• Τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια θα δημιουργούν την πολεοδομική ομπρέλα για κάθε δήμο της περιφέρειας. Μέσα από ειδικά παραρτήματα θα ορίζουν ανά δήμο τις βασικές κατευθύνσεις στην οργάνωση του οικιστικού δικτύου και την οικιστική ανάπτυξη. 

• Τα τοπικά χωρικά σχέδια (παλαιότερα γνωστά ως γενικά πολεοδομικά σχέδια) θα εξειδικεύουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, όπως ορίστηκαν σε περιφερειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα ο δήμος θα έχει μέσω των σχεδίων τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τις χρήσεις γης στις οικιστικές και παραγωγικές περιοχές. 

Όπως υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα γίνει με ταχείς ρυθμούς: δεσμεύτηκε ότι οι προδιαγραφές για τον τοπικό σχεδιασμό θα εκδοθούν μέσα στον Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν τον Φεβρουάριο οι προδιαγραφές για τα υπόλοιπα επίπεδα σχεδιασμού. Να σημειωθεί πως οι μελέτες που βρίσκονται σήμερα υπό εκπόνηση (λ.χ. Περιφερειακά χωροταξικά, ή γενικά πολεοδομικά σχέδια) θα ολοκληρωθούν με τη νομοθεσία με την οποία ξεκίνησαν.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, πάντως, με ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε για την ταχύτητα με την οποία το σχέδιο νόμου δόθηκε σε διαβούλευση και κατόπιν κατατέθηκε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή