ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφίστηκε νόμος με διευκολύνσεις για τους ΟΤΑ

psifistike-nomos-me-dieykolynseis-gia-toys-ota-2166152

Οικονομικές και άλλες διευκολύνσεις προς τους ΟΤΑ περιέχουν αρκετές τροπολογίες που περιέχονται στον νόμο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την κοινωνική Αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου 4387/2016», ο οποίος ψηφίστηκε χθες.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ εφόσον παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) να τους επιχορηγεί για την εκπόνηση μελετών. Οπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στο Ταμείο για αυτόν τον σκοπό και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση θα ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Προβλέπεται ακόμα η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που αποσκοπούν στην εξυγίανση των ΟΤΑ, από 25 σε 35 χρόνια.

Παρατείνεται η δυνατότητα ανάθεσης δρομολογίων μεταφοράς μαθητών έως ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί (οι οποίοι εκκρεμούν για χρόνια), ενώ προβλέπεται ότι θα μπορούν και οι δήμοι να συμμετέχουν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, παρατείνεται ένα ακόμα εξάμηνο (εκκρεμεί από το 2012) το χρονικό περιθώριο για τη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ (Τοπικοί Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων) στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν κάποια από τα πρόσθετα καθήκοντα που επέβαλε ο «Καλλικράτης» το… 2018.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και άλλους βουλευτές.

Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο χθες αποφάσισε να μην εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής δήμου που αφορούσαν στην αμοιβή υπαλλήλων καθαριότητας των οποίων η σύμβαση έχει παραταθεί με κυβερνητική εγκύκλιο.

Καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων καθαριότητας στους δήμους, παρενέβη χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη η οποία επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) και τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ και διαβεβαίωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους». Ωστόσο, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ανέφεραν ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δέχονται εγκυκλίους για να εγκρίνουν την παράταση των συμβάσεων.