Πρόκληση η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Πρόκληση η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποστήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην οικονομία και στο προσφυγικό εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας και υπουργός Δικαιοσύνης, Φράνσις Φιτζέραλντ.

Η Ιρλανδή πολιτικός βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης, Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Μουζάλα, ενώ επισκέφθηκε τα κέντρα φιλοξενίας Σκαραμαγκά και Ελαιώνα. «Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα σας. Είστε πύλη εισόδου και χρειάζεστε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Το μήνυμά μου στον πρωθυπουργό ήταν ότι καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη και, επιπλέον, ότι εμείς οι Ιρλανδοί καταλαβαίνουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Περάσαμε κι εμείς μια πολύ δύσκολη περίοδο και πλέον είμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα στον ίδιο δρόμο», τόνισε η Ιρλανδή υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Φράνσις Φιτζέραλντ σχολίασε για τη συνάντησή της με τον Αλ. Τσίπρα ότι «κατέστησα σαφές ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας να πάρουμε 1.100 πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, δηλαδή 80 έως 100 άτομα κάθε μήνα από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο». Από την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων μέχρι σήμερα, η Ιρλανδία έχει υποδεχθεί μέσω του μηχανισμού επανεγκατάστασης 500 πρόσφυγες από την Τουρκία. Αντίθετα, η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης (από Ελλάδα) μόλις ξεκίνησε. Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης –όπως αυτός περιγράφηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας– είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στην Ιρλανδία 1.100 άτομα.

Η Ιρλανδή υπουργός τάχθηκε κατά της επαναφοράς της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη ενός νέου νομικού «εργαλείου». «Χρειαζόμαστε ένα νέο νομικό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτή είναι η ιρλανδική προσέγγιση. Οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, αντί να της στείλουμε πίσω πρόσφυγες και μετανάστες». Για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η κ. Φράνσις Φιτζέραλντ είπε: «Εύχομαι να παραμείνει σταθερή, είναι προς όφελος όλων. Αναγνωρίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ροές μεταναστών, ωστόσο ο αριθμός τους είναι σημαντικά μικρότερος. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα».

Η Ιρλανδή υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων Εuropol, Ιnterpol, Eurodac για να αντιμετωπιστεί η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δαπανά 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της, συμπεριλαμβανομένου του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν. «Το φαινόμενο των ξένων μαχητών αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια στην Ευρώπη», σχολίασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή