Χειρουργεία χωρίς προσωπικό

Χειρουργεία χωρίς προσωπικό

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασθενής εισήχθη στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» με σπασμένο ώμο. Δύο ημέρες μετά την εισαγωγή ο γιατρός τού συνέστησε να μεταβεί σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ –θα ερχόταν ο ίδιος σε συνεννόηση με τους υπευθύνους– προκειμένου να χειρουργηθεί χωρίς καθυστέρηση. Οπως του ανέφερε, έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση πριν «παγώσει» το περιστατικό. Στον «Ευαγγελισμό», τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω φόρτου εργασίας: έως και τριάντα ορθοπεδικά χειρουργικά περιστατικά ανά εφημερία, με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να τα καλύψει όλα.

Η ίδια εικόνα επικρατεί στην πλειονότητα των νοσοκομείων της Ελλάδας, όπου χειρουργικές αίθουσες παραμένουν ανενεργές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το 25% – 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού και αναισθησιολογικού προσωπικού.

Ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει τώρα 15 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων λειτουργούν οι 13 και αυτές με μεγάλη προσπάθεια στη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού. Μία αίθουσα δεν έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς και η «υβριδική» (όπου μπορεί μία λαπαροσκοπική επέμβαση να μετατρέπεται σε ανοιχτό χειρουργείο) λόγω έλλειψης του υψηλού κόστους εξοπλισμού. Τα 15 νέα χειρουργεία αντικατέστησαν τον Απρίλιο 2015 τα παλιά, χάρη σε δωρεά της Εθνικής Τράπεζας. Από την αρχή έπεσαν θύμα της «κακοδαιμονίας» του συστήματος, που δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις υποδομές του. Αρχικά λειτούργησαν 10 αίθουσες, σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 12 και τώρα αισίως λειτουργούν 13.

Αλλες οκτώ αίθουσες

Σύντομα θα προστεθούν σε αυτές άλλες οκτώ αίθουσες από τη δεύτερη φάση του έργου της δωρεάς. Η κατασκευή τους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και άλλη μία φορά το ερώτημα είναι εάν θα στελεχωθούν σωστά ή θα έχουν την τύχη τόσων άλλων χειρουργείων του ΕΣΥ που μένουν ανενεργά.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υπεύθυνος των χειρουργείων του «Ευαγγελισμού» κ. Κώστας Κοκκινάκης, στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται ετησίως 9.000 – 10.000 επεμβάσεις. Αν και για τη λειτουργία των 15 νέων χειρουργείων είχε ζητηθεί επιπλέον προσωπικό, με δεδομένο ότι έχουν δύο επιπλέον αίθουσες –σε σχέση με τα παλιά– και εκτείνονται σε δύο ορόφους, αυτό ποτέ δεν ήρθε.

Ωστόσο, το νοσοκομείο έχει θέσει σε λειτουργία 13 αίθουσες «με μεγάλη προσπάθεια, καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά τηρώντας τα κριτήρια ασφάλειας όσον αφορά τη στελέχωσή τους», διευκρινίζει ο κ. Κοκκινάκης. Και συνεχίζει: «Για τη λειτουργία και των επιπλέον 8 χειρουργείων χρειάζονται 60 – 70 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό σε αποστείρωση, αναισθησιολογικό, χειρουργείο και άλλα 15 – 20 άτομα σε βοηθητικές υπηρεσίες».

Η σχετική εισήγηση έχει γίνει από την άνοιξη και έχει προωθηθεί στους αρμοδίους. «Μέχρι τον Απρίλιο πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την ιατροτεχνολογική κάλυψη και το προσωπικό για να λειτουργήσουν τα οκτώ νέα χειρουργεία », ανέφερε στην «Κ» η διοικητής του νοσοκομείου κ. Νάγια Γκουλάκη-Μητσάκη. Σύμφωνα με την ίδια, ο «Ευαγγελισμός» θα «ενδυναμωθεί» με 76 άτομα προσωπικό (από τις 4.000 προσλήψεις 12μηνης διάρκειας που θα γίνουν μέσω ΟΑΕΔ) και με αυτό το «νέο αίμα» θα μπορεί πιο έμπειρο προσωπικό να μετακινηθεί από άλλα τμήματα στα χειρουργεία ώστε να λειτουργήσουν οι νέες αίθουσες.

Σε Αττική και περιφέρεια

Το ευρύτερο πρόβλημα των χειρουργείων που μένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, επεσήμανε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς κ. Ηλίας Σιώρας. Οπως είπε, «οι χειρουργικές αίθουσες στην Αττική είναι σε ποσοστό 25% έως και 40% – 50% ανενεργές, ενώ ειδικά σε νοσοκομεία όπως π.χ. το “Αττικόν” το πρόβλημα είναι πολύ έντονο». Στο «Αττικόν», σύμφωνα με καταγραφή του Οκτωβρίου, κλειστά ήταν επτά από τα 14 χειρουργικά τραπέζια. Ενδεικτικά, άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου με κλειστά χειρουργικά τραπέζια είναι το «Σισμανόγλειο» (τέσσερα ανενεργά από τα δέκα), στο Θριάσιο (6 ανενεργά), στο «Ελενα Βενιζέλου» (δύο ανενεργά).

Το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο και στην περιφέρεια: στο Πανεπιστημιακό Λάρισας λειτουργούν οι επτά από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες, στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης κλειστές ήταν τον Οκτώβριο εννέα από τις 15 αίθουσες και στο «Βενιζέλειο» Κρήτης οι τέσσερις από τις οκτώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή