«Φρένο» στην Αμφίπολη με αιχμές από την Λ. Κονιόρδου

«Φρένο» στην Αμφίπολη με αιχμές από την Λ. Κονιόρδου

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα ξέσπασε στην Βουλή με αφορμή το θέμα της Αμφίπολης και την εγκατάλειψη της, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή καταθέτοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Η κ. Αραμπατζή μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «πολιτιστικό άγος» αναφερόμενη στο «πάγωμα» των διαδικασιών στον Τύμβο Κατά της Αμφίπολης και ζήτησε από την αρμόδια υπουργό κ. Κονιόρδου «να ακούσω από τα χείλη σας, με τον πιο επίσημο τρόπο, ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό το ακτινοβόλο μνημείο και μέσα στο 2017».

Η κ. Αραμπατζή κατά την διάρκεια της ερώτησης της έκανε επίσης λόγο για «αποστράγγιση» των χρηματοδοτήσεων για τη συνέχιση όχι μόνο της ανασκαφικής δραστηριότητας αλλά και των αναγκαίων εργασιών προστασίας του.

Η βουλευτής Σερρών σχολιάζοντας και ευρύτερα το θέμα πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε την τεράστια παγκόσμια προβολή από τις ανασκαφές και δεν «έτρεξε» τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες, προκειμένου το μνημείο να αποδοθεί ανοιχτό και φιλικό στους πολίτες και τους τουρίστες όλου του κόσμου» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχει συνδράμει στη χρηματοδότηση των ανασκαφών».

Η απάντηση της κ. Κονιόρδου

Η κ. Κονιόρδου αφού πρώτα έκανε λόγο για ένα σπουδαίο μνημείο προχώρησε στις απαντήσεις της, αναφερόμενη στις κινήσεις που έγιναν πριν από εκείνη.

«Εξασφαλίστηκαν 250.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου στη δύσκολη περίοδο του 2015, εν μέσω capital control για να εκπονηθούν οι μελέτες που χρειάζονταν και για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που θα προστάτευαν άμεσα το μνημείο. Είναι οι εργασίες στις οποίες αναφέρεστε και εσείς» και πρόσθεσε πως  «σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πλέον τις εγκεκριμένες από το ΚΑΣ μελέτες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εντάξουμε την ανάδειξη του μνημείου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Από το 2016 έχουμε προγραμματίσει δυο εντάξεις: Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου υπάρχει πρόταση με προϋπολογισμό ένα εκατομμύριο για την Αμφίπολη, το περιμένουμε όλον αυτόν τον καιρό, για να μας δοθεί η απαραίτητη πρόσκληση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο έργο θα γίνει η οριστική διαμόρφωση του τύμβου, η αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου και γενικά η συντήρηση και η ανάδειξη του».

Η υπουργός πρόσθεσε πως «σημαντικό προβλέπεται να γίνει και με το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας Interreg. Είναι και αυτό ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταξύ διαφορετικών κρατών, με προϋπολογισμό συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο. Στο έργο αυτό προβλέπεται να στερεωθεί εσωτερικά το ταφικό μνημείο, η κατασκευή διαδρομών περιήγησης, ώστε να είναι επισκέψιμο και η επίσκεψη στο σύνολο της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης, η ανακαίνιση του παλιού σχολείου, για να δημιουργηθεί κέντρο πληροφόρησης, και ένας χώρος εκδηλώσεων και διαλέξεων και είναι στην τελική φάση έγκρισης».

«Δεν έχει εγκριθεί τίποτα» ανταπάντησε η Αραμπατζή

Η βουλευτής κ. Αραμπατζή ανταπάντησε ωστόσο πως όσον αφορά το ΕΣΠΑ το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμη  στην κατάθεση των τεχνικών δελτίων για τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου για να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ όσον αφορά το Ιnterreg είπε πως επίσης δεν έχει εγκριθεί, ενώ «από αυτό το ένα εκατομμύριο μόνο 87.600 ευρώ αφορούν σε εκπόνηση μελέτης για το λόφο Καστά και όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε μονοπάτια και πορείες».

Οι αιχμές της κ. Κονιόρδου

Η υπουργός εκτός από τα διαδικαστικά και το τι θα ακολουθήσει από τούδε και στο εξής φάνηκε πως έχει διαμορφωμένη άποψη για την Αμφίπολη και τα όσα συνέβησαν πριν από δύο χρόνια.  «Η αρχαιολογική κοινότητα, η οποία θέλω να πω και να τονίσω, ότι κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά σε όλη την Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες στους αρχαιολόγους, δέχθηκε μια πολύ μεγάλη πίεση να επιταχύνει τους ρυθμούς με κίνδυνο να διακινδυνεύσει το μνημείο» είπε και πρόσθεσε «Η ανασκαφή στην αρχική της φάση έγινε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δόθηκε για επικοινωνιακούς λόγους μια έμφαση στην ταχύτητα και υπήρχαν πάρα πολλές φωνές που αγωνιούσαν για την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας» κατέληξε επαναλαμβάνοντας τις γνωστές ουσιαστικά αιχμές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό του φθινοπώρου του 2014, που οδήγησαν στο «φρενάρισμα» της ανασκαφής. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή