«Η Ευρώπη έκανε λάθη στο προσφυγικό»

«Η Ευρώπη έκανε λάθη στο προσφυγικό»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έστειλε λάθος μηνύματα για το προσφυγικό. Ομως και η Ευρώπη έκανε λάθη. Δεν μπορεί η χώρα μας να πληρώνει μόνη της την προσφυγική κρίση, καθώς σε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σενάριο. Ηταν μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις Ελλήνων και ξένων ομιλητών στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το προσφυγικό» που συνδιοργάνωσαν το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, του οποίου προΐσταται η Αννα Διαμαντοπούλου, και το Ιδρυμα Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Μελετών (FEPS).

Το προσφυγικό κατέδειξε το τεράστιο πολιτικό κενό σε καίρια για την Ε.Ε. προβλήματα, καθώς και το θεσμικό και δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγοντας το συνέδριο. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος άφησε αιχμές έναντι κρατών-μελών που «δεν φαίνεται να έχουν αφομοιώσει επαρκώς το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτισμικό κεκτημένο, εκδηλώνοντας πρωτόγνωρα φοβικά σύνδρομα και αντιμετωπίζοντας την Ευρώπη περισσότερο ως χώρο δικής τους προστασίας παρά ως πεδίο συνύπαρξης μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». Λίγο αργότερα, ο κ. Κ. Σημίτης άφηνε αιχμές έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «οι προσφυγικές πολιτικές τύπου “λιάζονται” και “εξαφανίζονται” οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων» και έστειλαν λάθος μηνύματα στην Ευρώπη. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ίση κατανομή των βαρών στην Ε.Ε., καθώς «δεν μπορεί να πληρώνει μόνο η Ελλάδα το προσφυγικό» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι απαιτούνται πιο μακροπρόθεσμες «υπερεθνικές» λύσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του FEPS, Μάσιμο ντ’ Αλέμα, υπογράμμισε πως Ευρώπη και ΗΠΑ αδυνατούν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα «ευρωπαϊκό Ισλάμ» θα μπορούσε να ενώσει τις ευρωπαϊκές με τις μουσουλμανικές αξίες». Λίγο νωρίτερα, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είχε διασταυρώσει τα ξίφη του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε καθυστερήσεις και ολιγωρίες, υπεραμύνθηκε, όμως, των πεπραγμένων της κυβέρνησης δηλώνοντας «περήφανος ακόμη και για το “κουτσά-στραβά”, καθώς η κρίση ήταν πρωτόγνωρη». «Στο Χαλέπι έχουν ηλεκτρισμό, στη Σούδα όχι» ήταν η αιχμή του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και έλλειψη σχεδιασμού, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε στην ανάγκη κυβερνητικού σχεδίου και συνεννόησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον διαμοιρασμό των προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή