Προβλήματα με νερό, ρεύμα στη Σούδα

Προβλήματα με νερό, ρεύμα στη Σούδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά επιδεινώνονται λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Αναστάτωση επικράτησε χθες σε Χίο και Κω, ειδικά μετά τη φήμη για σχεδιαζόμενες μαζικές επαναπροωθήσεις. Ταυτόχρονα το τρίτο τετράμηνο του 2016 συνολικά 358.310 πρόσφυγες και μετανάστες κατέθεσαν αίτημα ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκ των οποίων το 25% (87.915 άτομα) είναι από τη Συρία, το 17% (62.070) από το Αφγανιστάν και το 10% από Ιράκ (36.430 άτομα) σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Το 27% των αιτούντων ωστόσο προέρχεται από διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο έως χθες είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου 12.425 άτομα. Πρώτη χώρα τους ίδιους μήνες στην «υποδοχή» αιτημάτων ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό ήταν η Γερμανία (που έτσι κι αλλιώς αποτελεί την πρώτη χώρα υποδοχής αιτημάτων ασύλου) αλλά στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς δέχθηκε 1.152 αιτήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αντίθετα η Σλοβακία είναι τελευταία στη σχετική λίστα, καθώς δέχθηκε μόνο 7 αιτήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Πορτογαλία 19, η Ρουμανία 22, η Τσεχία 28 και η Εσθονία 30 (ανά εκατομμύριο). Συνολικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση το τελευταίο τετράμηνο του 2016 κατατέθηκαν 702 αιτήσεις ασύλου ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χθες στη Θεσσαλονίκη απάντησε σε απευθείας ερωτήσεις πολιτών για το προσφυγικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. «Το προσφυγικό θέτει το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δοκιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σοβαρό πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό της Σούδας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης πολλών οικογενειών. Σύμφωνα με τον δήμο της Χίου που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πριν από μερικές εβδομάδες μετά το δυστύχημα στον καταυλισμό στη Λέσβο, αποφασίστηκε να αντικατασταθούν οι σόμπες υγραερίου που χρησιμοποιούνταν για θέρμανση στη Σούδα με ηλεκτρικά καλοριφέρ. Ωστόσο χρειάζεται αναβάθμιση η παροχή ηλεκτρικού για να μπορεί να αντέξει την αύξηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα ο δήμος έχει ζητήσει από την Υπατη Αρμοστεία να αναλάβει το κόστος του ρεύματος (σ.σ. η Υπατη Αρμοστεία είχε αναλάβει το κόστος του υγραερίου στο προηγούμενο «σύστημα» θέρμανσης). «Πιστεύουμε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να μετακυλισθεί στους πολίτες της Χίου ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία», δήλωσε στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Υπατη Αρμοστεία μέσω των τοπικών της εκπροσώπων δεν έχει απαντήσει θετικά. Κάποιοι από όσους διαμένουν στον καταυλισμό έχουν φέρει θερμαντικά σώματα, με αποτέλεσμα να πέφτει συνέχεια το ρεύμα και να μη λειτουργεί και το πιεστικό μηχάνημα για την παροχή νερού. Ο κ. Καραμανής τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα προκειμένου να μην ξεσπάσουν βίαιες αντιδράσεις.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν πάντως χθες στην «Κ» ότι υπάρχει επικοινωνία για να βρεθεί λύση με την Ε.Ε., ενώ τη Χίο σήμερα θα επισκεφθεί ο συντονιστής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, Maarten Verwey. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι και στο hotspot στην Κω.

Χθες επαναπροωθήθηκαν ακτοπλοϊκώς στην Τουρκία πέντε παράνομοι μετανάστες, τρεις από το Πακιστάν και δύο από την Αλγερία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή