Για Απρίλιο μετατίθεται το «έξυπνο» εισιτήριο

Για Απρίλιο μετατίθεται το «έξυπνο» εισιτήριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βρει η Πρωτοχρονιά τα λεωφορεία και τρόλεϊ της πρωτεύουσας παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που ήθελε την εφαρμογή του συστήματος για τα οδικά μέσα ήδη τον Ιανουάριο. Η έλευση του «έξυπνου» εισιτηρίου, το οποίο αναμένεται τελικώς να λειτουργήσει ταυτόχρονα για οδικά και σταθερά μέσα, μετατίθεται για τον Απρίλιο. Το χρονοδιάγραμμα ήθελε το έξυπνο εισιτήριο να εισέρχεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ τον Ιανουάριο του 2017 και το καλοκαίρι να επεκτείνεται σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Ωστόσο αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία ενιαία για όλα τα μέσα τον Απρίλιο, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα παράλληλης χρήσης και του υφιστάμενου χάρτινου εισιτηρίου για λίγους μήνες. Στόχος είναι η εξοικείωση του επιβατικού κοινού με το νέο σύστημα, ωστόσο η παράλληλη λειτουργία φαίνεται ότι έρχεται να καλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του πρώτου διαστήματος εφαρμογής του νέου συστήματος.

Οι νέες «έξυπνες» κάρτες θα είναι δύο τύπων και η επικύρωσή τους θα γίνεται εξ αποστάσεως, χωρίς ο επιβάτης να εισάγει την κάρτα στο μηχάνημα. Ο ένας τύπος ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αντικαταστήσει τις δεσμίδες των μεμονωμένων εισιτηρίων, ενώ ο άλλος τύπος, τα μαζικά προϊόντα, δηλαδή τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Συγκεκριμένα, το «πολλαπλό» εισιτήριο θα είναι μια έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) μνήμης (χωρίς μικροεπεξεργαστή), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία (stored Value), χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων. Ο δεύτερος τύπος, η «Κάρτα», θα είναι μια «έξυπνη» κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα εξυπηρετεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα, προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή