Η δρ Γκούντολ «μάγεψε» το ελληνικό κοινό

Η δρ Γκούντολ «μάγεψε» το ελληνικό κοινό

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιτέλους, την έβλεπα από κοντά – έως τότε, μόνο από την τηλεόραση την ήξερα», αναφέρει γοητευμένη η 15χρονη φιλόζωη Μαριεύα μετά την παρακολούθηση της ομιλίας της δρος Τζέιν Γκούντολ στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Πέμπτη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των εκδόσεων Πατάκη. Η Γκούντολ, που στα 82 της εξακολουθεί να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της συμπεριφοράς των χιμπατζήδων στο Γκόμπε της Αφρικής, ίδρυσε το Jane Goodall Institute (JGI) και ξεκίνησε το παγκόσμιο πρόγραμμα Shoots & Roots, στο πλαίσιο του οποίου παιδιά αναλαμβάνουν δράση για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Τι εντύπωση έκανε στους νέους η επίσκεψή της; «Με τους συμμαθητές μου και τη διευθύντρια, κ. Αντιόπη Φραντζή, τη συναντήσαμε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ και την καλωσορίσαμε με δύο τραγούδια», λέει η Ηλέκτρα, 10 χρόνων, μαθήτρια στο 70ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. «Ξέραμε ότι ήταν μία κυρία που ζούσε με τους χιμπατζήδες. Μας είπε το όνομά της στα “χιμπατζίδικα” – ήταν λίγο αστείο… Μου φαίνεται περίεργο αλλά και γενναίο που μπήκε στη ζούγκλα κι ανακάλυψε όλα αυτά. Της δώσαμε δώρο ένα βιβλίο του σχολείου μας με ζωγραφιές από τα αγάλματα της Ακρόπολης. Μου φάνηκε πολύ ευγενική και νομίζω ότι αυτά που μας είπε σήμαιναν πως μας ευχαρίστησε γι’ αυτή τη μέρα».

«Φαινόταν σαν παιδί»

Η Μαριεύα αποτυπώνει τη δική της εμπειρία: «Πρώτη φορά πήγαινα σε τόσο σημαντική ομιλία και μάλιστα στα αγγλικά. Η Γκούντολ μιλούσε χωρίς να διαβάζει, είχε “αέρα”, ζωντάνια, χιούμορ… έβλεπα μία ηλικιωμένη που φαινόταν σαν παιδί. Αντί να λέει μόνο “α, να σώσουμε τους χιμπατζήδες”, μίλησε για το ταξίδι της ζωής της, ποιοι άνθρωποι την υποστήριξαν – κυρίως η μητέρα της. Παρακολουθώντας το βίντεο με τη δράση του Shoots & Roots, εντυπωσιάστηκα από τη σχέση που είδα ότι έχει με τα παιδιά – είναι ωραία η εικόνα μιας γιαγιάς κι ενός παιδιού να προσπαθούν μαζί για κάτι καλό. Στο άλλο βίντεο με την απελευθέρωση του χιμπατζή Γουάντα, όταν την αγκάλιασε συγκινήθηκα – όχι μόνο τους προστάτευε, είχε αναπτύξει σχέσεις μαζί τους. Σκεφτόμουν πόσα χρόνια πέρασε μέσα στη ζούγκλα της Αφρικής, όπου αν της συνέβαινε κάτι, ήταν δύσκολο να βρει βοήθεια αλλά και ότι όσοι υποστηρίζουν δικαιώματα, έχουν πάντα εχθρούς. Τέλος, θεώρησα σημαντικό ότι είχε πάντα στο μυαλό της πως, εκτός από τα ζώα, πρέπει να βοηθηθούν και οι άνθρωποι. Σίγουρα ωφελήθηκα από αυτή την εμπειρία, επειδή σκέφτομαι κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο – αγαπώ πάρα πολύ τα ζώα. Κατάλαβα ότι με την αφοσίωση και το πείσμα μπορείς να φτάσεις εκεί που είναι η Γκούντολ».

Ο 20χρονος Λεωνίδας, τριτοετής φοιτητής Πολυτεχνείου στο Τμήμα Ναυπηγών, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για το περιβάλλον και τα ζώα, μαθαίνοντας για την άφιξη της Goodall, φρόντισε να κάνει σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο: «Είναι μία εξαιρετική προσωπικότητα. Μάλιστα διάβασα ότι είναι από τους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο που πήραν διδακτορικό χωρίς να σπουδάσουν! Ακούγοντάς την, μου έκανε εντύπωση ότι ξεκίνησε από το μηδέν, από μία φτωχή οικογένεια. Αξιοποίησε τις ευκαιρίες που της δόθηκαν κι έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Μου άρεσε που είπε ότι ένιωσε τη φύση σαν το σπίτι της, ενώ ήταν εντυπωσιακό που έβγαλε τον ήχο των χιμπατζήδων στην αρχή της παρουσίασης. Σκέφτομαι πως ήταν σχεδόν στην ηλικία μου όταν ξεκίνησε, χωρίς σπουδές, τίποτε και τώρα, στα 82 κι είναι γεμάτη εμπειρίες – τη ζήλεψα πολύ! Μία πολύ δυνατή στιγμή ήταν στο βίντεο που την αγκαλιάζει ο χιμπατζής: κατάλαβα ότι ακόμη και τα ζώα καταλαβαίνουν την προσφορά της. Συνειδητοποίησα πως κι εγώ μπορώ να συμβάλω στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων – χωρίς να κάνω όλα όσα έκανε εκείνη. Τελικά, ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι».

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν εκδώσει βιβλία της στα ελληνικά, το Jane Goodall Institute, το Megaron Plus, το British Council και το ACS Athens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή