Υπερπτήση μόλις 30 μ. πάνω από την Παναγιά

Υπερπτήση μόλις 30 μ. πάνω από την Παναγιά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ σοβαρή παραβίαση κάθε κανόνα ασφαλούς πτήσης σημειώθηκε χθες το πρωί από τουρκικό αεροσκάφος πάνω από τη νησίδα Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών στα ανατολικά της Χίου. Πέρα από την προφανή παρανομία της υπέρπτησης ελληνικού νησιού, το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 της Τουρκικής Αεροπορίας πέταξε μόλις 100 πόδια (περίπου 30 μέτρα) πάνω από το έδαφος. Δεδομένου ότι τα ελικοφόρα αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου δεν πετούν στην ταχύτητα την οποία αναπτύσσουν τα αεριωθούμενα μαχητικά, είναι σαφές ότι η υπερπτήση συνιστούσε επίδειξη δυνάμεως, που διήρκεσε αρκετή ώρα ώστε να γίνει αντιληπτή και διά γυμνού οφθαλμού. Στο νησί υπάρχει μόνιμη στρατιωτική φρουρά, η οποία, μάλιστα, έχει ενισχυθεί ήδη από τις αρχές του έτους, λόγω των επανειλημμένων υπερπτήσεων, αλλά και της τουρκικής ναυτικής κινητικότητας στο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα, κατά τη συνήθη τακτική και μέθοδο, ωστόσο υφίσταται ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Χθες, πέρα από την υπερπτήση, σημειώθηκε ακόμα μία εικονική αερομαχία, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη στις 14.10 στα ΒΔ της Σάμου, με δύο ελληνικά Μιράζ-2000. Μόλις προχθές είχαν σημειωθεί ακόμη επτά υπερπτήσεις ελληνικών νησίδων του Ανατ. Αιγαίου, ενώ τουρκικό πολεμικό πλοίο έπλευσε μέσα από την περιοχή των χωρικών υδάτων Ελλάδος (Καστελλόριζο) και Κύπρου, σύροντας ανθυποβρυχιακό καλώδιο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης θα βρεθεί αύριο στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, σε προγραμματισμένη περιοδεία στις ακριτικές μονάδες, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματικούς και στρατεύσιμους ενόψει των εορτών.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, μία συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Αλ Τζαζίρα προκάλεσε έντονες συζητήσεις, αλλά και την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ακιντζί εμφανίζεται ανυποχώρητος στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι δίχως αυτό είναι αδιανόητη ακόμη και η προώθηση στο επόμενο στάδιο, που είναι το δημοψήφισμα. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο 15 ετών, προκειμένου να αξιολογηθεί το νέο σύστημα ασφαλείας, αλλά και «να δουν οι Τουρκοκύπριοι», όπως είπε, το φυσικό αέριο της Κύπρου να μεταφέρεται μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Επίσης, τόνισε πως «αν η μια πλευρά συνεχίσει να λέει μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία». Η αντίδραση της Κυπριακής Προεδρίας ήταν σαφής, αλλά σε χαμηλούς τόνους. Με γραπτή δήλωσή του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βίκτ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Σε αυτή την κρίσιμη και λεπτή φάση που διέρχεται ο διάλογος, οι όποιες δημόσιες θέσεις εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά και θεωρούμε ότι δεν υποβοηθούν ούτε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ούτε την επιδιωκόμενη λύση η οποία θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του συνόλου του κυπριακού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή