Διεθνές κύκλωμα διακίνησης στις ροές «βλέπουν» οι Αρχές

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης στις ροές «βλέπουν» οι Αρχές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν 101 ακόμα άτομα από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 81 στη Λέσβο και άλλοι σε νησιά όπου δεν υπάρχουν hotspot. Aπό τους νεοαφιχθέντες ελάχιστοι έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς 11 είναι Λατινοαμερικανοί, εννέα από το Αφγανιστάν και τρεις από το Πακιστάν, ενώ οι περισσότεροι είναι Αφρικανοί. Οι Αρχές κάνουν λόγο για διεθνές κύκλωμα διακίνησης που χρησιμοποιεί τον δρόμο των νησιών. Συνολικά στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένοι 15.103 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο Ολλανδός επίτροπος Maarten Verwey, αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, βρέθηκε χθες στη Χίο, επισκέφτηκε τους καταυλισμούς στο νησί και συναντήθηκε με δημοτικούς συμβούλους. Σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ. Verwey ανέφερε στους τοπικούς παράγοντες ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί η Τουρκία δέχεται επιστροφές μόνο από τα νησιά στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 20ής Μαρτίου 2016.

Χθες στον καταυλισμό της Σούδας, όπου οι συνθήκες διαμονής είναι εξαιρετικά δύσκολες τις τελευταίες ημέρες καθώς δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό (δεν επαρκεί η παροχή και πρέπει να αναβαθμιστεί το δίκτυο, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα καταβάλει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού), ορισμένοι μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ενας από τους διαμαρτυρόμενους, μάλιστα, χθες απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, αλλά λίγο αργότερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ που βρίσκονται στη Σούδα κατάφεραν να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μοίρασαν δώρα και γλυκά στα παιδιά.

Δεκαεννιά Σύροι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν χθες στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Πρόκειται για 6 άνδρες, 3 γυναίκες και 10 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά, από τους οποίους οι 17 ανακάλεσαν τις βουλήσεις τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και οι λοιποί δύο δεν είχαν εκφράσει βούληση χορήγησης ασύλου. Η επιστροφή τους έγινε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή