Η Ν.Δ. «καίει» το σενάριο των 180 βουλευτών

Η Ν.Δ. «καίει» το σενάριο των 180 βουλευτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προτίθεται να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση η Πειραιώς. Αν τεθεί θέμα ψήφισης νέων μέτρων –και πέραν του 2018– με πλειοψηφία 180 βουλευτών δεν θα προσφέρει «άλλοθι» στον Αλ. Τσίπρα να δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Η Ν.Δ. λέει «όχι» στη συναίνεση με βασικό επιχείρημα ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν πρέπει να μετατραπούν σε «εθνικές», ενώ επανέρχεται στην επίθεση κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «μονογράφει» ένα τέταρτο σκληρό μνημόνιο.

Επανέρχεται δε στο αίτημα για εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι αν ο πρωθυπουργός νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα, τότε θα πρέπει «να προχωρήσει στα δέοντα». Oσο για τις φημολογίες περί σκέψεων του πρωθυπουργού για νέο δημοψήφισμα, το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Β. Κικίλια συμπυκνώθηκε στην αποστροφή «θα αστειεύεστε βέβαια, για μας ακούγεται σαν φάρσα»… Η Πειραιώς επιμένει ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και αυτή τη φορά, όπως και στο παρελθόν, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Θυμίζει τη διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη, τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls και μετρά το κόστος δύο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε 100 δισ. ευρώ, και την απώλεια εισοδήματος της περιόδου 2015-2017 σε 20 δισ., το οποίο μεταφράζεται σε 6.300 ευρώ για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Εκτιμά, δε, ότι οι καθυστερήσεις στη β΄ αξιολόγηση με αιχμή του δόρατος την εμπλοκή εξαιτίας των εξαγγελιών Τσίπρα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς, θα αυξήσει τον λογαριασμό.

«Ο κ. Τσίπρας παριστάνει ότι διαπραγματεύεται, ενώ στην πραγματικότητα έχει συμφωνήσει σε μεγάλα πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα και έχει αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αυτοί οι στόχοι επιβάλλουν», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος επέστρεψε χθες στην κυβέρνηση τις κατηγορίες ότι η Ν.Δ. ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις των δανειστών, σημειώνοντας ότι είναι ο πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά του που μετατρέπεται σε σύμμαχο των πιο ακραίων κύκλων στην Ευρωζώνη. «Συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά με μοναδικό γνώμονα την εξαπάτηση του λαού», λέει η Πειραιώς, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι θα έκλεινε γρήγορα την αξιολόγηση και αντ’ αυτού την εμπλοκή με τους δανειστές εξαιτίας του «αντιδώρου» προς τους συνταξιούχους, με αντάλλαγμα να κερδίσει λίγους πόντους δημοφιλίας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «ο κ. Τσίπρας παραμένει αμετανόητος. Είναι σφηνωμένος στην καρέκλα του πρωθυπουργού και έχει το θράσος να μιλάει για πρόθυμους, ενώ είναι εκείνος που έχει υπογράψει κόφτη, υπερταμείο, μεγάλες περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ και την άγρια υπερφορολόγηση». Πάντως, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει στην Αγκελα Μέρκελ τη δική του πρόταση για έξοδο από την κρίση, δίνοντας έμφαση σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να οικοδομήσουν αξιοπιστία και να εξασφαλίσουν δημοσιονομικό χώρο.

Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «καθεστώς αποκλεισμού» που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τα περιστατικά στην Πατησίων και επανέλαβε ότι τα ζητήματα νόμου και τάξης αποτελούν προτεραιότητά της. Χθες η Ν.Δ. επανήλθε στα ερωτήματα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα μέσω ερώτησης 15 βουλευτών της που ζητούν να μάθουν «αν χρηματοδοτήθηκαν κόμματα, πολιτικοί φορείς ή Ελληνες υπήκοοι από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή