Σύντομα η απόφαση για έκδοση ή μη των «8»

Σύντομα η απόφαση για έκδοση ή μη των «8»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα, πιθανότατα και εντός της εβδομάδος, αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την έκδοση ή μη στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών που διέφυγαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο. Ενώπιον του Α.Π. εκκρεμούν προσφυγές κατά των τριών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, που σε τρεις διαφορετικές διασκέψεις με διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισε για πέντε από τους οκτώ αξιωματικούς τη μη έκδοσή τους και για τρεις να εκδοθούν.

Κατά των αποφάσεων έχουν προσφύγει τόσο οι τρεις αξιωματικοί που αποφασίστηκε η έκδοσή τους, όσο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντ. Λιόγας, ο οποίος έκρινε ότι η απόφαση των δύο συμβουλίων να απορρίψουν την έκδοση για τους πέντε Τούρκους αξιωματικούς είναι εσφαλμένη. Οι εφέσεις θα κριθούν από το δεύτερο τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει το δικαίωμα να παρέμβει στη διαδικασία.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τα δικαστικά συμβούλια με τα ίδια στοιχεία οδηγήθηκαν σε διαφορετική κρίση. Οι αποφάσεις της μη έκδοσης βασίστηκαν στο σκεπτικό ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών είναι αόριστο και ότι κινδυνεύει η ζωή των κατηγορουμένων αν εκδοθούν στη Τουρκία. Αντίθετα, το Συμβούλιο που έκρινε υπέρ της έκδοσης, απεφάνθη πως η έκδοση είναι μονόδρομος.

Πάντως και στις τρεις αποφάσεις, οι εισαγγελείς πρότειναν την απόρριψη της έκδοσης, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υποστούν ταπεινώσεις και βασανιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή