Πόλεμος ΚΕΔΕ και Περιφέρειας για τα σκουπίδια

Πόλεμος ΚΕΔΕ και Περιφέρειας για τα σκουπίδια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλεμο εξελίσσεται η αντιπαράθεση για τα απορρίμματα της Αττικής, του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργου Πατούλη με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν ύστερα από μεσολάβηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο πλευρές έχουν συχνά αντιπαρατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο δεν βρέθηκαν κοινά σημεία συνεννόησης. Χαρακτηριστικές του κλίματος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ χθες σε συνέντευξη Τύπου. Οπως τόνισε, η περιφερειάρχις αρνήθηκε να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στις ερωτήσεις του και τον παρέπεμψε στη «Διαύγεια» για ενημέρωση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), τον οποίο είχε καταθέσει η Περιφέρεια, σε μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση, με συνοπτικές διαδικασίες που από πολλούς συμβούλους χαρακτηρίστηκαν αντιδημοκρατικές. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καυτηρίασε την απόφαση να περάσει ο νέος αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς να δοθεί ο λόγος στην αντιπολίτευση.

«Σαφές σχέδιο»

Εκανε λόγο για ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα απορρίμματα της Αττικής, δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής το αργότερο σε δύο χρόνια θα είναι πλήρως κορεσμένος. «Για να μη ζήσουμε “εικόνες ντροπής” πρέπει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ να εκπονήσουν σαφές σχέδιο διαχείρισης» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, ενώ παράλληλα ζήτησε η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων να μεταφερθεί στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε, πάντως, ότι η περιφερειάρχις, στη συνάντηση που είχαν, φάνηκε πρόθυμη να παραχωρήσει την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους και προσέθεσε ότι θα θέσει το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

«Τι θα γίνει με τα σκουπίδια όταν θα κλείσει η Φυλή; Θα τα πηγαίνουμε σε ανενεργά λατομεία, που λέει στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ; ΄Η θα τα στέλνουμε στην Κίνα ή τη Σουηδία, όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο; Πώς είναι δυνατόν να φτιάχνουμε έναν ΠΕΣΔΑ χωρίς να μπορούμε πρώτα να διασφαλίσουμε τη δημιουργία των πράσινων σημείων που προβλέπονται;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Εκτίμησε μάλιστα ότι η περιφερειάρχις κερδίζει χρόνο περιμένοντας να λήξει η θητεία της, οπότε το πρόβλημα θα «σκάσει» στον επόμενο αιρετό που θα βρεθεί στη θέση της.

Ο κ. Πατούλης έθεσε, επίσης, το θέμα της χρηματοδότησης του νέου ΠΕΣΔΑ στην κ. Δούρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ; Είναι διασφαλισμένα όλα τα κονδύλια που απαιτούνται; Αν τα έργα θα γίνουν μόνον με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή αν θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ;». Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. «Το μόνο που ανέφερε η κ. Δούρου είναι ότι ο σχεδιασμός της λαμβάνει υπόψη τον σχεδιασμό που ήδη έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή